Sokan megbánták, hogy elektromos autót vettek – 5-ből 1 lecseréli

A Kaliforniai Egyetem nemrégiben készült tanulmánya szerint az amerikai államban a 100%-ban elektromos járművet vásárlók 19%-a már megbánta döntését, és visszatért a belső égésű motoros autókhoz. 

Az elektromos autózás egyre népszerűbb Európában. A főleg állami támogatásoknak köszönhetően sokan cserélik le régi benzines vagy dízel autóikat elektromos járműre. Számos elektromos autó tulajdonos viszont már megbánta döntését, derült ki a Kaliforniai Egyetem legújabb felméréséből. A Tesla hazájában az elektromos átállással kapcsolatban némi kétséget ébreszt a híres oktatási intézmény kutatóinak, Scott Hardmannak és Gil Talnak a közelmúltban megjelent tanulmánya, amelyet a Nature Energy című magazin tett közzé.

A két kutató elemzése szerint a teljesen elektromos autók vásárlóinak tetemes része (19%) Kaliforniában azt mondta, hogy megbánta a vásárlást és rövid időn belül visszatért a belső égésű motorral rendelkező autókhoz. Legtöbben a rövid hatótávot emelték ki, mely miatt a közlekedési szokásaikat kénytelenek voltak drasztikusan megváltoztatni. Az állandó töltés miatt rengetegen panaszkodtak. A töltéssel kapcsolatosan egyébként a plug-in hibrid autók tulajdonosai is negatív véleményt fogalmaztak meg.

Sokan nem tudják az autókat otthon tölteni

A megkérdezett felhasználók szerint az elektromos autók tulajdonosai számára az egyik legnagyobb problémát a háztartások villamosenergia rendszerei jelentik. A lakásokban található konnektorok 70%-a nem megfelelő az elektromos autók töltéséhez, a helyzet sokszor ugyanez a munkahelyek parkolóiban is. Emellett probléma merült a nyilvános töltőállomásokkal összefüggésben. Sokan azt nyilatkozták, hogy kevés a töltőállomás, többsége kifejezetten drága, így inkább hanyagolják azokat.

Kaliforniában viszont a Tesla tulajdonosok örülhetnek, hiszen a Model 3 és Model S sofőrjei számos helyen találnak Tesla Supercharger-t, amely segítéségével egy óra alatt feltölthetik gépjárműveiket.

A kutatás, amelyet 2012 és 2019 között Kaliforniában az elektromos és plug-in hibrid gépkocsi vásárlók megkérdezésével végeztek, azt is megmutatta, hogy a “hűtlenség” aránya magasabb a kétszemélyes családokban és az egy vagy két autóval rendelkező családokban. A nagyobb háztartásokban (öt vagy annál több tagú) vagy ha a háztartásnak több gépkocsija (négy vagy több autó) van, jobban értékelik az elektromos autózást.

Végezetül meg kell jegyezni azt is, hogy a férfiak nagyobb arányban döntenek úgy, hogy lemondanak az elektromos vagy plug-in hibrid autókról, míg a nők következetesek a választásukkal kapcsolatban, és lényegesen kevesebben adják el gépjárműveiket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük