Egy Bill Gates által támogatott cég sört gyárt a zuhanyzók elhasznált vizéből

A Bill Gates által támogatott startup-alapítók sört készítenek a zuhanyzók lefolyójából származó vizet.

Mivel már 2024-re komoly vízhiány ütheti fel a fejét az Egyesült Államokban, az olyan termékek, mint az újrahasznosított szennyvízből készült sör, kerülhetnek az üzletek polcaira.

Az Epic OneWater sört például tisztított zuhany-, mosó- és mosogatóvízből készítenek. Ez az Epic Cleantec, egy San Francisco-i székhelyű víz újrafelhasználási technológiával foglalkozó vállalat agyszüleménye, amely a Bill és Melinda Gates Alapítvány “Reinvent the Toilet Challenge” elnevezésű kezdeményezéséből született.

A vállalat elsősorban szennyvíz újrafelhasználási és -kezelési rendszereket készít, nem pedig sört. Négy társalapítója – Ilan Levy, Oded Halperin és az apa-fia duó, Igor és Aaron Tartakovsky – még 2012-ben kapott támogatást a Gates Alapítványtól, mielőtt 2015-ben hivatalosan is elindította volna a céget.

Az Epic Cleantec a Devil’s Canyon Brewing Company-val közösen készített sörét a szigorú szövetségi és állami törvények miatt nem tudja értékesíteni. A sört azonban ingyen kínálhatják, hogy felhívják a figyelmet a víz újrafelhasználásában rejlő kiaknázatlan lehetőségekre.

“A víz mindenütt jelen van mindannyiunk életében. Ennek segítségével termeljük meg az ételt, amit megeszünk, ezt használjuk fürdésre, főzésre és tisztálkodásra… és mégis olyan keveset tudunk arról, hogyan működik a víz, hogyan jut el a csapunkig, és hová kerül a szennyvíz” – mondta  Aaron Tartakovsky, a vállalat vezérigazgatója.

A zuhanyzó lefolyójától a sörösdobozig

Az újrahasznosított zuhanyvízből készült ital fogyasztása talán nem hangzik vonzónak, de Tartakovsky szerint biztonságos: “Csak rá kell bízni a tudományra.”

A víz összegyűjtéséhez az Epic Cleantec egy 40 emeletes San Francisco-i lakópark szennyvizét egy sor “ultraszűrő membránon” vezette át, amelyek mindegyike egy emberi hajszál átmérőjének 0,001%-át teszi ki.

Minden egyes membrán kiszűrte a szennyeződéseket a vízből, amelyet aztán ultraibolya sugárzással fertőtlenítettek.

A cég feje szerint az emberi gyomor működését próbálják meg “lemásolni”. A végterméket egy harmadik fél által megbízott laboratórium vizsgálja meg, ami állításuk szerint megfelel az ivóvízre vonatkozó szövetségi előírásoknak.

Az újrahasznosított szennyvízből készült italokat nem lehet még üzletekben árusítani, de Tartakovsky szerint ez hamarosan megváltozhat.

Kalifornia, Colorado és Florida olyan szabályozást tervez, amely az újrahasznosított szennyvizet ivóvíznek minősíti.

“Az újrahasznosított víz ivóvízként való felhasználása, vagyis az ivóvíz célú újrafelhasználás valójában már most is eléggé elterjedt” – mondja Tartakovsky.