Spanyol Központi Bank: kriptopénzek javítják a monetáris politikát

A központi bankok túlnyomó része nincs kedvező véleménnyel a kriptopénzekről, de a spanyol központi bank, a Banco de España (BDE) egy üde színfoltot jelent a negativizmus tengerében.

A Banco de España (BDE) nem sokkal korábban kiadott egy jelentést, melyben kimondottan pozitív tónust üt meg a kriptopénzek és blokklánc kapcsán. A jelentés elsősorban a nemzeti fizetőeszköz digitális verziójának előnyeire és hátrányaira fókuszál. A végkövetkeztetés, hogy a kriptopénzek és a blokklánc technológia segíthet a spanyol pénzügypolitika és pénzügyi infrastruktúra, valamint összességében a gazdaság hatékonyabbá tételében.

Spanyol központi bank szerint a blokkláncok pozitív hatással lennének a spanyol gazdaságra

A gazdasági főigazgató, Galo Nuño nevéhez köthető a jelentés. Szerinte a blokklánc technológia segíthet a nemzeti pénzkínálat nyomon követésében. A megállapítás kézenfekvő mivel pillanatnyilag a BDE nem tudja effektíven a papírpénz- és érmeforgalmat követni és azt rugalmasan a pénzügyi igényekhez igazítani.

A jelentés szerfelett szűk szemszögből vizsgálja a blokkláncokat és nem veszi figyelembe a kriptopénz szélesebb körű felhasználhatóságot és a dinamikusan növekvő elfogadottságot. Egyetlen halovány utalás a jelentésben, hogy vannak potenciális következményei és hatásai. A fő aggodalmat a pénzügyi stabilitásra gyakorolt hatása jelentheti.

Központi bank által kibocsátott kriptopénz

A nyilvános és full decentrál ideában hívőknek azonban keserű pirulát is tartalmaz a jelentés. A leírtak szerint csak a központi bank által felügyelt kriptopénz lehet a megoldás amit a spanyol központi bank már vizsgál. A nemzeti kriptovaluták ötlete nem új és egyes országok központi bankjai már vagy elindították, vagy tesztelik azokat. A fontos különbség a nyílt társaikkal – mint a bitcoin – szemben, hogy kizárólag a központi bank bocsáthatja ki.

Mivel a központi bank bocsátja ki, ezért alapból hivatalos fizetőeszköznek számít ami azt jelenti, hogy pillanatok alatt a kereskedelmi bankokban elhelyezett letétek riválisává válhat és alapjaiban változtathatja meg a fedezet nélküli bankrendszert.

A dokumentum álláspontja, hogy a központi bankoknak folyamatosan növelni kell a pénzkínálatot új bankjegyek kibocsátásával és ez, a blokklánc segítségével könnyebben kezelhető teszi. A jelentés kiemeli, a központi bankok egyelőre nem értik a kriptopénz szektort.

A BDE elnöke, Luis Maria Linde májusban kifejtette, a kriptopénzekkel több a kockázat mint a nyereség:

[Kirptopénzeknek] mint fizetőeszközök, nagyon alacsony az elfogadottságuk, extrém volatilitástól szenvednek, több operatív sérülékenységtől szenvednek és sok esetben csaló vagy illegális tevékenységekhez köthetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük