A sportfogadás kihívásainak legyőzése a blockchain technológiával

Nem kell hozzá szakértőnek lennünk, hogy lássuk, az online sportfogadás multimilliárdos iparággá nőtte ki magát az elmúlt évtizedben és ez a növekedés szédületes sebességgel folytatódik, amiben nagy szerepe van az internethez való hozzáférés konstans bővülésének és a digitális tartalomszolgáltatás előretörésének (pár éve nem gondolta volna senki, hogy akár egy uruguayi másodosztályú focimeccset is élőben követhetünk majd). Persze ahogy az sejthető is, az ilyen gyors növekedés nem jár kihívások nélkül, amely kihívásokat alapvetően két kategóriába sorolhatunk: az elérhető adatok és a finanszírozás kérdéskörébe.

Az elérhető adatok tekintetében gondoljunk például arra, hogy a most már bőven ezer feletti számban létező online fogadóiroda közül nem egyszerű megtalálnunk a legjobb szorzókat, hiszen nagyjából azt a néhány oldalt ismerjük, ahol tagok vagyunk (vagy amelyet nagyon reklámoznak), de gondolhatunk arra is, hogy igazából kevés segítséget kapunk tippjeinkhez, van ugyan egy-két szakértői elemzés és tipp a nagyobb meccsekre, de a kisebb, kevésbé népszerű eseményeknél eléggé magunkra maradunk néhány egyszerűbb statisztikával. A finanszírozás kérdéskörébe olyan kihívások tartoznak, mint a befizetés és kifizetés bonyolultsága, rengeteg személyes adat megadása vagy éppen annak nehézsége, ha a korábban már befizetett pénzünket szeretnénk máshova átmozgatni.

És bár egy amerikai vagy brit piachoz képest a legtöbb paraméter tekintetében az online sportfogadás Magyarországon még relatíve gyerekcipőben jár, de ha megnézzük a kiemeltebb online fogadóirodák listáját, akkor láthatjuk, hogy bár a fent említett problémákkal ezeknél is szembesülhetünk, de már bizonyos szempontból felütötte fejét a változás szele. Ráadásul a nehézségek nem mindig állnak fenn vagy érezhetők akkora mértékben egyik vagy másik irodánál, ezért érdemes körbenézni, hol fogadunk.

Ettől függetlenül, ha az összképet és taglalt kihívások lehetséges megoldásait nézzük, akkor jön képbe a blockchain technológia (vagy blokklánc magyar fordításban), amely hosszú távon választ adhat ezen felvetett kérdésekre, főleg azért, mert most még ugyan a blockchain eléggé összemosásra került a kriptopénzekkel, de alapvetően ez attól függetlenül is használható technológia. Bár valószínűleg ez sokak számára közismert, a blokklánc az az adatbázis, ami a kezdetektől fogva tartalmazza az összes tranzakciót és mivel ezt az adatbázist az összes résztvevő gépe tárolja, így ezek csak az összes szereplő beleegyezésével módosíthatók (az ún. “hashek” segítségével ez ellenőrizhető), így ha elvonatkoztatunk a kriptopénzektől, akkor belátható, hogy ez akár szerződések (“okos szerződések”) feltételeinek betartására és nyomon követésére is használható.

De hogy visszatérjünk a sportfogadások kihívásainak kezelésére, a blockchain segítségével, a fentebb említett módon, gyorsan visszakereshetőek egy-egy elemző korábbi tippjei (tehát szépen szűrődnének az önjelölt szakértők) és akár könnyen átlátható lehet az összes lehetséges, elérhető szorzó egy adott mérkőzésre. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy ha az “okos szerződések” logikáját ráhúzzuk mondjuk egy labdarúgó-mérkőzés eredményének megtippelésére, akkor játékosként akár meg is határozhatjuk, hogy akkor szállunk majd be egy meccsre, ha mondjuk valamelyik csapatból kiállítanak valakit. Sőt, ha az egész online fogadási folyamat a blockchain technológiában valósul meg, akkor igazából akár maga a fogadó is végigviheti az egész folyamatot a fogadástól a kifizetésig, anélkül, hogy bármilyen egyéb közreműködő kellene ehhez, tehát nincsenek többé komplikált befizetési procedúrák és napokig húzódó kifizetések.

Sőt, a problémás kérdéseket is pillanatok alatt lehet rendezni a blokklánc “főkönyv” segítségével. Problémás kérdések alatt gondoljunk olyan helyzetekre, amikor az online fogadóiroda részéről történik valami utólagos változtatás, törlés és így tovább, ami miatt akár egy nyertes fogadásból is nullával jöhetünk ki. A blockchain esetében ez kizárt, minden adat nyilvános a legelejétől a legvégéig, nincs már szükség komplex rendszerek fenntartására, töredék költségen sokkal hatékonyabb sportfogadási rendszer érhető el, ahol már nincs várakozási idő. És akkor azt meg már ne is taglaljuk, hogy ezzel a kriptopénzek használatának teljes szabadsága jönne el a sportfogadások piacán is, így pedig megváltozna az online sportfogadás Magyarországon és a világ mindenütt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük