Spot Bitcoin ETF: Minden, amit idáig tudni lehet

Számos befektető reménykedik abban, hogy a január 10-én kiadja az amerikai tőzsdefelügyelet (Sec) a spot Bitcoin ETF engedélyét.

Ennek hatására pedig egyértelműen érezhető a szinte kirobbanó volatilitás a bitcoin árfolyamában is.

Szerdán egy poszt jelent meg a Sec hivatalos X oldalán, amiben az volt olvasható, hogy a felügyeleti szerv megadja a szükséges engedélyeket az ETF-hez.

Érthető módon a szektor egy emberként kezdett ünnepelni, azonban a boldogság rövid életűnek bizonyult.

Nem sokkal a poszt megjelenése után ahogy arra számítani lehetett a BTC értéke BTC Price BTC Price majdnem 48,000 dollárig megugrott. Azonban pillanatokkal később éles fordulat következett miután kiderült, a Sec X fiókját feltörték.

Más szóval a korábban említett híresztelések hamisak voltak.

Ahogy az ilyen helyzetben elvárható, a csalódottság azonnal materializálódott és egy eladási hullám vette kezdetét.

Ennek során a teljes szektor mérete nagyjából 220 millió dollárral zsugorodott, elsősorban a BTC eladásának köszönhetően.

Az árfolyam így a korábbi értékről szinte megállás nélkül zuhant a 45,000 dolláros árfolyamsávba.

bitcoin-chart-10.01

Miért ennyire fontos a spot Bitcoin ETF?

Amikor a kriptoszektor mérete növekedni kezdett sokan úgy vélték, csak átmeneti befektetői hóbortról beszélhetünk.

A megfelelő szabályozás hiánya miatt az intézményi és lakossági befektetők túlnyomó többsége távol tartotta magát a szektortól, különböző visszaélésektől tartva. Ezt jó okkal tették, hiszen elég ha csak az FTX-botrányra, a 2021-es “minden rally” utáni szakadásra vagy a Justin Sunra gondolunk.

Vagyis a távolságtartás nem volt alaptalan.

Ennek ellenére 2023 elején a legnagyobb pénzügyi intézmény, a BlackRock beadta a Secnek a spot Bitcoin ETF engedélyezése iránti kérelmét.

A BlackRock legendás az ETF engedélyezéseiről, így sokan ezt a lépését a vállalatnak úgy vélték, ez zöld utat jelent az engedélyek kiadásához.

Technikai oldalról a BlackRock esetében az ETF forgalmazása úgy nézne ki, hogy folyamatosan vásárolná a vállalat közvetlenül a Coinbase-től BTC-t. Ezeket azonban az ügyfeleiknek már a hatályos szabályozások szerint értékesítenék.

Vélhetően az új eszköz neve a BlackRock kínálatában iShares Bitcoin Trust ETF néven lesz elérhető.

Vagyis az engedélyek kiadásával hatalmas mennyiségű BTC kerülne felvásárlásra. Arról nem is beszélve, hogy az óvatosabb lakossági ügyfelek is lehetőséget kapnának a bitcoin vásárlásra.

Számos pert követően azonban a hatóság továbbra is óvatosságra int, mivel a mögöttes eszköz (vagyis a BTC) nem felel meg a Sec elvárásainak.

Ellentmondásos módon azonban korábban a határidős BTC ETF engedélyezése során a Sec kevésbé akadékoskodott ennek kapcsán.

Gary Gensler, Sec elnöke a befektetőket arra figyelmeztette, hogy járjanak el különösen körültekintően a BTC ETF-fel kapcsolatban.

@business2community_hu

Nehéz idők előtt a kriptoszektor? Gary Gensler, az amerikai tőzsdefelügyelet elnöke hétfőn figyelmeztette a befektetőket, hogy ne várjanak csodát a közelgő #BTC engedélyezéstől. A Könnyel lehet ugyanis, hogy a kriptotőzsdék nem fognak megfelelni a hatályos jogszabályoknak ahhoz, hogy el tudjanak adni BTC-t a spot #bitcoin ETF engedélyét megszerző vállalatoknak. Ennek ellenére sokan úgy látják, hogy Gensler mostani figyelmeztetése az előjele annak, hogy a #SEC valóban ki fogja adni a szükséges engedélyeket! #magyartiktok #kripto felelősségkizárás hozzáadása: Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a videónak a tartalma CSAK ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÁSI CÉLRA szolgál, és nem minősül pénzügyi tanácsadásnak. Az itt található tartalmak nem értelmezhetők pénzügyi, jogi vagy adótanácsadásként. A videó tartalma kizárólag az előadó véleménye, aki nem rendelkezik engedéllyel rendelkező pénzügyi tanácsadó vagy bejegyzett befektetési tanácsadó. A kriptovaluták vásárlása jelentős veszteség kockázatával jár. Az előadó nem garantál konkrét eredményeket. A múltbeli teljesítmény nem jelzi a jövőbeli eredményeket. Minden információ a nyilvánosság tájékoztatására szolgál, és nyilvánosan hozzáférhető. Vegye figyelembe ezt az információt, végezzen saját kutatásokat, és csak annyi pénzt fektessen be, amennyit megengedhet magának.

♬ r&b loop – Official Sound Studio

Mi lesz most?

Írásunk idején még nem tisztázott a spot Bitcoin ETF sorsa az azonban valószínűnek tűnik, hogy újabb halasztásra kerül majd sor.

Sokan úgy vélik ugyanis, hogy a Sec leterheltsége miatt a hatóság ismét halasztást fog kérni.

Érdemes azonban kiemelni, hogy az 5 főből álló tanács minden tagja kérhet halasztást, továbbá kezdeményezhet teljes bizottsági szavazást.

Ezek a folyamatok pedig jelentősen lassíthatják az engedélyek kiadását.

Mivel számos elvárásnak kell megfelelni az engedélyezés előtt, ezért esélyes, hogy csak 2024 tavaszán számíthatunk pozitív hírekre.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne kiváló befektetési lehetőségeket találni.

Az ETF híre miatt ugyanis egy viszonylag új kriptó értéke szárnyalni kezdett.

Várhatóan a figyelem a következő időszak során sem lankad majd a téma kapcsán. Éppen ezért okkal számítanak sokan arra, hogy a Bitcoin ETF tokenek újabb rekordok felé tartanak.

A Bitcoin ETF Token lehet a legjobb spekulatív ETF kriptó?

Bár a BTCETF tokenek néhány hete már elérhetők, továbbra is érdemes lehet vásárolni belőlük.

A projekt előértékesítése pillanatok alatt lezárult, köszönhetően a projekt különleges felépítésének.

A készítők a teljes ökoszisztémát a közelgő BTC ETF engedélyezésre alapozták. Ennek köszönhetően bármilyen változás ezen a területen fundamentális hatást gyakorolhat majd a BTCETF árfolyamára.

btcetftoken-merfoldkovek

Érdekel a BTCETF

Például amennyiben kiadja az engedélyt a hatóság, úgy a teljes BTCETF készlet 5 százaléka azonnal megsemmisítésre fog kerülni.

Összesen 5 mérföldkő teljesítését tűzte ki célul a csapat, melyek befejeztével a teljes tokenkészlet negyed lesz elégetve.

Ezek között megtalálható az ETF engedélyének kiadása, bevezetése vagy éppen a BTC értékének növekedése.

A projekt hivatalos weboldalán keresztül ráadásul nyomon lehet követni az összes, ETF-fel kapcsolatos hírt is. Vagyis akkor is érdemes rendszeresen megnézni a platformot, amennyiben csak képbe szeretnél kerülni a legújabb történésekkel kapcsolatban.

Ami igazán nagyszerűvé teszi a projektet, hogy a megnövekedett figyelem ellenére továbbra is viszonylag alacsony piaci méretről beszélhetünk.

Mivel írásunk idején a kapitalizáció 6 millió dollár alatt van, ezért hely még bőven akad a növekedésre.

btcetf-token-price

Ráadásul sikeres engedélyezés esetén vélhetőleg a BTC-jellegű projektek is rivaldafénybe fognak kerülni.

Vásárolni a Uniswap felületén lehetséges. Ehhez csatlakoztasd a DEX-hez a tárcádat, majd add meg a BTCETF címét (0x3c87AAff27f1085B67cd742302939a50E2F2d406).

Jó ha tudod, hogy amennyiben még nem vásároltál BTCETF-et, úgy ezt a címet a tárcádhoz is hozzá kell adnod. Ezt MetaMaskon az “Import token” menüpontban teheted meg.

Végezetül, ha szeretnéd alaposabban is megismerni a Bitcoin ETF tokeneket, látogass el a projekt magyar nyelven is elérhető weboldalára.

Megnézem a Bitcoin ETF token oldalát

Ez is érdekelhet:

**Figyelem! Fenti írásunk egy vendégtartalom, és nem minősül befektetési tanácsnak. A BitcoinBázis szerkesztősége nem vállal felelősséget a leírtakért és fokozott óvatosságra inti minden Olvasóját a kriptovaluta, CFD, token, kriptokaszinó, metaverse, DeFi, play-to-earn és ICO/STO/SAFT befektetések kapcsán. Egyéni kutatás és az állítások alapos ellenőrzése maximálisan javasolt. Kereskedj és játssz felelősségteljesen.**