Staking: mit tegyél és mit ne tegyél, ha így akarsz plusz pénzhez jutni


A proof-of-stake (PoS) coinok egyre népszerűbbek a kriptovaluta befektetők körében, hiszen úgy juthatsz alapvetően könnyen némi plusz jövedelemhez, hogy nem kell kockázatos kereskedést folytatnod. Egy kezdő azonban igen sok buktatóval találhatja magát szemben. Most egy rövid útmutatóval szeretnénk felhívni a figyelmedet a legfontosabb teendőkre, ha te is stakingre adod a fejed.

Mit is jelent a staking?

A staking egy olyan folyamat, amely során a felhasználó a kriptovaluta tárcájában lévő eszközeinek egy részét zárolja azért, hogy ezzel a proof-of-stake blokklánc hálózat működését támogathassa. A tulajdonosok a hozzájárulásért cserébe jutalomban részesülnek. A jutalmazást hasonlíthatjuk akár a tradicionális bankokban lekötött betétek után járó kamatokhoz is. Staking lehetőséget biztosít a Tezos, a Cosmos és a Decred, csakhogy a legnagyobb neveket megemlítsük.

De mit tegyél?

Válaszd ki a számodra megfelelő eszközt

Ha stakingelni szeretnél te is, az első lépés nem más, mint kiválasztani a megfelelő eszközt vagy eszközöket. Mint minden más befektetés esetén, itt is alapos kutatást kell készítened azokról az eszközökről, amelyeket stakingre szeretnéd használni. Célszerű olyan tényezőket megvizsgálni, mint például a piaci kapitalizáció, a kereskedés volumene, a múltbeli árváltozás, a fejlesztői csapat vagy a közösség mérete és minősége, illetve a projekt versenytársakkal szembeni ára. Ha bármi számodra kétes információnak tűnik, jobb, ha nagy ívben elkerülöd az adott eszközt.

Ismerd meg a szükséges technikai követelményeket

Habár a staking általános koncepciója minden PoS coin esetében azonos, a tényleges staking módja blokklánconként eltérő. Ennek eredményeként fontos, hogy teljes mértékben megértsd az adott digitális eszköz technikai követelményeit és folyamatát, amelyben részt szeretnél venni. Ha a megcélzott eszköz műszaki követelményei túlságosan nagy kihívást jelentenek a számodra, akkor talán jobb lenne egy könnyebb staking eszközt választani.

Légy tisztában azzal, hogy a piaci kockázat befolyásolja a várható hozamot

A várható éves staking hozamot tekintve azt feltételezheted, hogy ezek az éves hozamok rögzítettek. A valóságban ugyanakkor nem ez a helyzet, mivel a nem rögzített digitális eszközök értéke bizony jelentősen ingadozik. Ezért elengedhetetlen az, hogy hosszú távban gondolkodj. Légy tisztában azzal is, hogyha az eszköz értéke jelentősen csökken, akkor pénzt fogsz veszíteni és mivel a kriptovaluták le van kötve, nem tudod azt eladni sem.

Mit ne tegyél?

Ne válassz eszközt csupán a várható megtérülése alapján

Tudjuk, hogy nagy a kísértés, de nem szerencsés csak azért elköteleződni egy adott eszköz mellett, mert annak magas az éves megtérülési aránya az olyan rangsoroló oldalak szerint, mint a StakingRewards.com vagy a Combatnerd.com. Ugyanis ha csak és kizárólag a várható hozam alapján választasz ki egy eszközt, akkor nagy valószínűséggel pénzt fogsz veszíteni.

Sok, jól jövedelmező PoS coin nem rendelkezik megfelelő likviditással, nagyon kicsi a piaci kapitalizációja, ami azt jelenti, hogy nagyon nehéz az adott érmét elfogadható áron eladni. Ezenkívül az alacsony piaci kapitalizációval rendelkező coinok nagyok érzékenyek a piaci manipulációra. Ezért fontos az eszközöket számos tényező alapján megvizsgálni és nemcsak az éves staking hozamra fókuszálni.

Ne zárj le olyan érméket, amit gyorsan el kell adnod

Számos olyan staking eszköz létezik, amely zárolási időszakokkal rendelkezik. Ezen időszakok alatt a befektető nem adhatja el az érméit. Ezért nem tanácsos olyan érméket is stakingre bocsátani, amelyektől gyorsan megszeretnél szabadulni. Ha stakingelni szeretnél, légy tisztában azzal, hogy az érméid hosszú ideig, akár több évig is zárolva vannak.

Csak annyit fektess be, amennyi elvesztése még nem küld a padlóra

Függetlenül attól, hogy bitcoinba vagy más kriptovalutába fektetsz be, mindig csak annyit invesztálj, amennyi elvesztése még belefér a költség keretedbe. A kriptoeszközök esetében óriási a volatilitás. Tehát nem ritka, ha értékükből gyorsan és sokat veszítenek. Ezért tanácsos csak annyi pénzt kockáztatni, amely elvesztése nem okoz súlyos anyagi krízist számodra.

Mi a soft staking?

A staking bizony nagy kihívást jelenthet egy kezdő kisbefektetőnek. Ezért sokan tőzsdéhez fordulnak staking segítségért, vagy pedig egy staking specialistát fogadnak fel. A soft staking könnyű belépést jelent a staking világába és megkönnyíti a technikai követelményeknek való megfelelést. A díjak viszont magasak. A legtöbb esetben felemésztik a stakinggel nyert hozamot, ráadásul kockázatos is lehet, hiszen nem te rendelkezel a privát kulcsaiddal. Érdemes kétszer is átgondolni, hiszen mindig rizikós egy harmadik fél bevonása az ügyletekbe.


Crypto.com referral bankkártya MCO Card.png - Ne maradj ki

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.