Subway-témájú kereskedelmi botok milliókat keresnek a “szendvics támadásokkal”

Egy névtelen Maximal Extractable Value (MEV) bot üzemeltetője a héten jóval több mint 1 millió dollárt kaszált azzal, hogy “szendvics támadásokat” hajtott végre két új mémcoin vásárlói és eladói ellen.

A “jaredfromsubway.eth” Ethereum Name Service (ENS) domainhez kapcsolódó tárcacím április 18-án 950 000 dollárt keresett a szendvicstámadásokkal. Április 17-én és 19-én pedig körülbelül 300 000 és 400 000 dollárt profitált a Sealaunch nevű NFT adatplatform április 19-i tweetje szerint.

szendvics támadás

A bot ENS domainje valószínűleg a népszerű szendvics gyorsétteremre és annak kegyvesztett korábbi szóvivőjére, Jared Fogle-re utal.

Az április 18. és 19. közötti 24 órás időszakban az összes Ethereum gas díj 7%-át költötte el a MEV bot, magyarázta a Sealaunch egy külön bejegyzésben.

A nyereség nagy része a két új mémcoin, a Pepe (PEPE) és a Wojak (WOJAK) tokenekkel kapcsolatos kereskedési aktivitás elleni támadásokból származott. Ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a jaredfromsubway.eth-et a legnagyobb gas fogyasztóvá vált az elmúlt hét során, magyarázta Matt Willemsen kriptoelemző:

szendvics támadás

A szendvicstámadás akkor következik be, amikor a támadó az áldozat tranzakcióját a saját két tranzakciója között “szendvicsbe rakja”. Ezzel manipulálja az árat és hasznot húz a felhasználóból. Ez úgy lehetséges, hogy az áldozat tranzakciója először a mempoolba kerül, ahol arra vár, hogy hozzáadják a következő blokkhoz. Eközben a támadó beállít egy tranzakciót magas gas díjjal – hogy biztosítsa, hogy azt fogadják el először. Utána beállít egy másik tranzakciót alacsonyabb gas díjjal, hogy biztosítsa, hogy azt az áldozat tranzakciója után fogadják el.

Több mint 1 millió dollárt zsebelt be a támadó

A támadó úgy húz hasznot, hogy az áldozat tokenjét a piaci értéknél olcsóbban vásárolja meg, majd még ugyanabban a blokkban eladja. Közben pedig a tranzakcióból származó bevétel és a gas díjak közötti különbséget pedig levonja.

A jaredfromsubway.eth által végrehajtott tranzakciók során április 18. és 19. között közel 1,2 millió dollárt költött gas díjakra. Ezt a Thomas Mattimore, a Reserve Protocol platformvezetője által megosztott adatok mutatták be.

A MEV bot üzemeltetője a Sealaunch szerint 180 000 tranzakció során több mint 7 millió dollárt költött gas díjakra..

Kiakadt a kriptoközösség ezen az átverésen

Míg egyesek humorosnak találják a MEV bot domainnevét és tetteit, nem mindenki örül ennek.

A Glassnode on-chain elemző cég egyik munkatársa megkérdőjelezte a jaredfromsubway.eth által a világnak nyújtott munka “értékét”.

szendvics támadás

Más Twitter-felhasználók már egy lépéssel tovább mentek, és kifejezték gyűlöletüket és frusztrációjukat a MEV bot üzemeltetőjével szemben.

A MEV Blocker szerint a MEV botok több mint 1,38 milliárd dollárnyi veszteséget okoztak az Ethereum felhasználóinak.

Az elmúlt hónapokban több MEV Block projektet is indítottak, hogy segítsenek megvédeni az Ethereum felhasználókat a szendvicstámadásoktól.