Svájc elutasított egy 100 millió frankos kriptovállalkozásokat finanszírozó mentőcsomagot

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Svájc kormánya elutasította a 100 millió frankos mentőcsomagot, amit a helyi kriptovállalatok számára kértek a koronavírus okozta nehézségek leküzdésére. Az intézkedés leginkább a Zürichhez közeli Zug városát, a svájci kriptoszféra központját érintette volna, amit gyakran Kripto-völgyként (Crypto-Valley) is emlegetnek.

Nem fordítanak külön figyelmet a kripto startupokra

Zug pénzügyi vezetője, Heinz Taennler még áprilisban kérte a speciális mentőcsomagot. Tervei szerint olyan hiteleket adott volna startupoknak, amiket később részvénnyé lehetett volna átalakítani. A kormány már betervezett egy nagyobb, több mint 150 millió frankos hitelcsomagot a fintech szektor startupjainak finanszírozására, de Taennler szerint ez nem elégíti ki a kriptovaluta szektor ambiciózus igényeit.

Zug helyi önkormányzatának tagjai a múlt héten elutasították Taennler finanszírozási kérvényét, egyetlenként a 24 benyújtott kérvény közül. A helyi média állítása szerint a kormányzati tisztviselők többsége nem túl lelkes a kriptoipar jövőjét illetően.

Még a legnagyobb vállalkozásoknak is csak a fele bír ki egy évet

Mindettől függetlenül a város pénzügyi vezetője május 25-én bejelentett egy összesen körülbelül 15 millió frankos hitelkeretet, ami várhatóan legalább ideiglenes lélegzetvételhez engedi a Kripto-völgy feltörekvő vállalkozásait. Ennek a szükségét az is jelzi, hogy a helyi média szerint azon kripto- és blokkláncvállalkozások 66%-a, akik központi hiteligényt nyújtottak be, nem jártak sikerrel.

„Taennler egy szuverén befektetési alappal szerette volna segíteni a koronavírus miatt megrendült blokklánc startupokat. De a kollégái elutasították.” – írta a helyi média riportja az ügyről.

Sok startup van bajban a vírus miatt, és ez alól úgy tűnik, Svájc sem kivétel. A Svájci Blokklánc Szövetség (Swiss Blockchain Federation) által megkérdezett 203 vállalat 80%-a áll a csőd szélén. Várhatóan mindössze a Kripto-völgyben található 50 legnagyobb vállalat mindössze fele vészelhet át egy évet. Az egykor virágzó svájci kriptoipar most az életben maradásért küzd, a magántőke-befektetők kivonulását követően. Egy 2019 közepén végzett elemzés alapján az 50 legnépszerűbb vállalat a környéken összesen 40 milliárd dollárt ért, ami kétszerese volt az év eleji értéknek. Összességében a Kripto-völgy több mint 800 vállalatnak adott helyet, és több mint 4000 munkavállalót alkalmazott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.