Svájci csoki helyett rovarokat etetnének a gyerekekkel

A sajt és a csokoládé országában a gyerekeket a lisztkukacok, sáskák és tücskök fogyasztására buzdítják.

Nemrégiben egy Zürich melletti középiskola diákjai egy rovarokból készült falatokkal megrakott asztal körül gyűltek össze. Gyorsan felkapkodták a fűszerezett férgeket, a paprikával meghintett tücsköket és az őrölt tücskökből készült lisztből sütött kekszeket.

Svájc 2017-ben az első európai ország lett, amely az ehető rovarokkal foglalkozó startupok lobbikampánya után engedélyezte, hogy rovarokat emberi táplálékként árusítsanak. Ez volt a könnyű rész. Most a cégeknek meg kell győzniük azokat, akik zsigerből undort éreznek a rovarok fogyasztásával kapcsolatban. Ennek érdekében az iparág olyan fogyasztókat toboroz, akiket könnyebb rávenni arra, hogy valami újat próbáljanak ki: a gyerekeket. Az elmúlt négy évben a svájci iskolákat járták a vállalatok, hogy a rovarok fogyasztásának előnyeit hirdessék. A fiatalok ugyanis nyitottak az újdonságra, és a cégek szerint még az is lehet, hogy valamikor felnőttkorukban az étrendjük szerves részét fogják képezni a bogarak.

Egészen a közelmúltig a nyugati civilizáció igyekezett a rovarokat távol tartani az élelmiszerektől. A szabályozók az emberi egészséget fenyegető veszélynek tekintették őket. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala “szennyeződésnek” minősíti azokat a rovarokat, amelyek nem szándékos összetevők. Most azonban egyre több kormánytisztviselő, tudós és vállalat szeretné elérni, hogy a rovarok a nyugati étrend részévé váljanak.

A rovarok környezetbarát fehérje- és vitaminforrást jelentenek, és a szarvasmarha-, sertés- és egyéb haszonállatok tenyésztésével járó üvegházhatású gázok töredékét termelik. A tudósok szerint pedig biztonságos a fogyasztásuk, feltéve, hogy ellenőrzött környezetben nevelik őket.

Ázsia, Afrika és Dél-Amerika népei rovarokat esznek, a thaiföldi sült szöcskéktől a kolumbiai sült hangyákig. Most pedig a rovarevést az EU-ban is be kívánják vezetni.

Az Európai Unió 2021-ben követte Svájcot, és eddig négyféle bogárfajtát engedélyezett emberi fogyasztásra: a sárga lisztkukacot, a vándor sáskát, a tücsköt és a kis lisztkukacot.

A cégek mégis nehezen találnak tömeges közönséget termékeiknek Nyugaton, mivel az emberek többsége (jogosan) undorodik a rovaroktól.

A rovarok fogyasztásának mozgalma egy évtizeddel ezelőtt indult el Nyugaton, amikor az Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet egy 200 oldalas jelentést tett közzé, amelyben a rovarok előnyeit méltatta. Azóta a befektetők dollármilliárdokat fektettek a rovarok tenyésztésébe.