Svéd miniszterelnök: a migránsok integrációja megbukott

Magdalena Andersson svéd miniszterelnök szerint az, hogy Svédország nem integrálta megfelelően a nagyszámú migránst, párhuzamos társadalmak kialakulásához és bandák közötti erőszakhoz vezetett.

Andersson a migránsok által a húsvéti hétvégén elkövetett országos zavargások után nyilatkozott, amelyekben száz rendőr megsebesült.

A miniszterelnök szerint Svédországnak az iszlám szélsőségekkel szembeni hozzáállása és a nagyszámú migráns befogadásában elkövetett mulasztásai az elsődleges okai a rendbontásoknak.

“A szegregáció olyan messzire ment, hogy Svédországban párhuzamos társadalmak vannak. Ugyanabban az országban élünk, de más a valóság”jelentette ki Andersson.

“Az integráció gyenge volt, és ezzel párhuzamosan intenzív bevándorlást tapasztaltunk. Társadalmunk túl gyenge volt, a rendőrségre és a szociális szolgáltatásokra pedig túl kevés pénz jutott” – tette hozzá.

Újabb arcon csapás volt a svédeknek az, hogy az ukrán menekültek kijelentették, hogy nem szeretnének Svédországba kerülni, mivel túlságosan veszélyesnek érzik az országot.

Svédország, amely 20 évvel ezelőtt, a tömeges, ellenőrizetlen bevándorlás előtt Európa egyik legbiztonságosabb országa volt, ma a fegyveres bűncselekmények tekintetében a kontinens második legveszélyesebb országa Horvátország mögött.

Tavaly a német Bild című újság a következő főcímmel jelent meg: “Svédország Európa legveszélyesebb országa”.

A svédországi lövöldözések tavaly rekordot döntöttek, mivel a hatóságok egyre kevésbé tudják megfékezni a migráns bandák által elkövetett bűncselekményeket. Országszerte 335 lövöldözésben 46 emberölést követtek el, a legtöbbet a migránsok által felkapott Malmöben, Göteborgban és Stockholmban.

“A más országban született svéd lakosok száma az elmúlt két évtizedben megduplázódott, és a bevándorlók ma már a skandináv országban élők egyötödét teszik ki, ami jóval magasabb arány, mint a szomszédos országokban, például Finnországban, Norvégiában és Dániában, amelyek mind keményebben lépnek fel a bevándorlással szemben” – írja az RMX News.