Svédország az e-koronára való áttérés lehetőségét vizsgálja

Svédország az e-korona digitális fizetőeszközre történő áttérés kockázatait és következményeit vizsgálja, állítja a Bloomberg.

A svéd kormány hivatalos vizsgálatot indít a központi bank által kibocsátott vagy röviden csak CBDC kibocsátásával kapcsolatban. A Bloomberg december 11-én megjelent jelentése szerint a felülvizsgálat feltárja az ország fizetési infrastruktúrájának jelenlegi helyzetét és a digitális valutára történő átállás megvalósíthatóságát. A világon Svédországban használják a legkevesebb készpénzt, a lakosság a készpénz nélküli fizetési módokat részesíti előnyben. Per Bolund, a svéd pénzügyi piacok minisztere állítólag azt mondta, hogy a kormány arra számít, hogy 2022 november végéig lezárja a digitális valuta felülvizsgálatát. Anna Kinberg Batra, a svédországi Riksbank pénzügyi bizottságának volt elnöke vezeti a kezdeményezést.

Bolund hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen annak biztosítása, hogy az ország digitális fizetési rendszere biztonságos módon működjön és mindenki számára teljes mértékben elérhető legyen. “Attól függően, hogy milyen technológiákat használunk a digitális valutához, annak következményei lehetnek az egész pénzügyi rendszerre nézve” – állította a miniszter.

Svédország a CBDC egyik legfontosabb úttörőjeként jelent meg még 2019 év végén, amikor bejelentette az e-koronára irányuló kísérleti projektjeit. A platform kiépítése érdekében Svédország központi bankja együttműködési megállapodást írt alá az ír Accenture szolgáltató céggel. A Riksbank 2020 februárjában indította útjára első e-korona tesztprogramját azt állítva, hogy a tesztelés 2021 februárjáig fog tartani.

2020 októberében a Riksbank kormányzója kijelentette, hogy a központi banknak igenis ki kell bocsátania az e-koronát és törvényes fizetőeszköznek kell azt elismernie. Tavaly Stefan azt nyilatkozta, hogy Svédország központi bankja nem lehet az egyetlen intézmény, amely az e-korona bevezetésének jövőjéről dönt:

„Figyelembe véve, hogy a kérdés gazdaságilag mennyire fontos, a Riksbank nem tudja egyedül meghozni a döntést arról, hogy az e-koronát be kell-e vezetni, és ha igen, milyen formában. Ez egy olyan döntés, amihez jelentős politikai támogatásra van szükség.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.