Libanon a káosz közepén digitális valutát bocsátana ki

Libanon bejelentette, hogy sokéves tervezés és tanulmányozás után 2021-ben bevezeti saját digitális valutáját. 

Tegnap felröppent hírek szerint Libanon központi bankja 2021-ben digitális valutát vezetne be. A libanoni Nemzeti Hírügynökségre hivatkozva a Bloomberg arról írt, hogy a közel-keleti ország digitális valuta létrehozását tervezi. Az új virtuális pénzzel a jegybank a jelenlegi bankrendszerbe vetett bizalmat próbálná elősegíteni.

Nasser Saidi, a Banque du Liban (központi bank) egykori kormányzója korábban azt nyilatkozta a Financial Times-nak, hogy a központi bank már nem képes beavatkozni az elszabadult inflációba, mely óriási probléma Libanonban. A lakosság megtakarításai elértéktelenedtek, az árak az egekbe szaladtak, az emberek pedig végső elkeseredésükben az utcákra vonult. A központi bank és a helyi bankrendszer iránt érzett csalódottságukban felgyújtotta a jegybank épületét a feldühödött tömeg. Egy ilyen nehéz helyzetben próbálja most az ország nemzeti bankja visszahízelegni magát a libanoniakhoz.

Libanon egyébként nem először kacérkodik a digitális valuta gondolatával. Idén áprilisban Riad Salameh, a libanoni központi bank jelenlegi kormányzója kijelentette, hogy Libanon egy központi bank által támogatott digitális valutát, vagyis CBDC-t akar kibocsátani. Akkor úgy gondolta Salameh, hogy erre azért lenne szükség, az emberek számára egyszerűbb legyen a fizetés. A jegybank azóta módosított elképzelésén és most már inkább a libanoni bankok iránti bizalom visszaszerzése miatt hozna létre virtuális valutát.

Úgy tűnik, hogy a jegybank egy helyi használatra tervezett virtuális libanoni fontot adna ki. Salameh úgy fogalmazott, hogy “Libanonnak nincsenek természeti erőforrásai, így az aranyat, mint eszközt meg kell tartanunk a külföldi piacokon történő elszámolásra abban az esetben, ha elkerülhetetlen, sorsfordító válsággal néznénk szembe.”

Amennyiben Libanon valóban bevezetné saját digitális valutáját, úgy csatlakozna azon országok hosszú listájához, amelyek már elindították vagy tanulmányozzák a CBDC-t.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.