Svédország nem hajlandó újra kijárási tilalmat bevezetni: az emberek már eleget szenvedtek

  • 6.3K
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Svédország egészségügyi hatósága – a kijárási tilalom megtagadásával – elutasította Európa többi országai intézkedéseinek követését. Érvelésük szerint eleget szenvedtek már az emberek az elszigeteltségtől.

Annak ellenére, hogy Svédországban – más országhoz hasonlóan – folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, a kormány elutasította az egész országra kiterjedő kijárási tilalom bevezetését, mérlegelve az elszigeteltség elmondhatatlan nyomorúságát és egészségügyi hatásait a COVID-19 fenyegetésével.

Az országban a Worldometers mai (26/10/2020) adatai alapján 82 331 aktív esetet tartanak nyilván, 5933-an hunytak el, 82 292 főnek enyhe lefolyású fertőzése van és 0 fő szorul kórházi kezelésre.

„Az idősek – mondják – már eleget szenvedtek”írta Fraser Nelson, a The Telegraph újságírója négy nappal ezelőtt a svéd helyzetről.

„Hónapokon át azt tanácsolták nekik, hogy kerüljék a tömegközlekedést, a bevásárlóközpontokat és a mindennapi élet más-más színtereit. És az eredmény? Magány. Nélkülözés. Ez több mint kellemetlen: gyorsan depresszióhoz, mentális egészségügyi problémákhoz és halálozáshoz vezet.”

„Nem gondolhatunk csak a fertőzés megállítására,” – mondja Lena Hallengren, Svédország egészségügyi minisztere – „a közegészséggel is foglalkoznunk kell!”

Fontos megkülönböztetés: „A koronavírusra való összpontosítás, minden más körülményt kizárva, emberi életek veszélyeztetésével jár.”

A svéd egészségügyi miniszer Hallengren egy 21 oldalas jelentésben szintén elismerte „a mentális egészség romlását, mely valószínűleg tovább súlyosbodik, ha hosszabb ideig érvényben maradnak az ajánlások”. Ennek eredményeként a tisztviselők feloldották a korábbi 70 éven felüliekre vonatkozó korlátozásokat.

Miután a nyájimmunitás mellett döntöttek a járvány kezdetén, Svédországot határozottan elítélték, mert nem követte a gyakorlatilag minden más európai ország által bevezetett szigorú korlátozásokat.

Közben azt hozzá kell tenni, hogy Svédországban a koronavírusban elhunytak száma alacsonyabb Spanyolország, az Egyesült Királyság és Olaszországhoz képest, melyek mindegyike szigorú kijárási tilalmat vezetett be. Továbbá, Európa többi országától eltérően, Svédország gazdasági helyreállítása is jól halad.

Az ország vezető epidemiológusa, Anders Tengell az arcmaszkok viselését például „nagyon veszélyesnek” tartja, mert ez hamis biztonságérzetet ad, de nem gátolja hatékonyan a vírus terjedését.

Lehet, hogy fontolóra kellene vennünk a Svédország által elismert intézkedéseket?

Árnyék-gyülekezőhely Facebook csoport alternatív pénzügyekben gondolkodóknak.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.