Swap díjakat vezet be a Uniswap, háborog a kriptoközösség

A Uniswap vezető decentralizált váltó jócskán magára haragította a kriptoközösséget, amikor bejelentette, hogy swap díjakat vezet be a kriptováltások során. Ez a költség így hozzáadódik a szavazati joggal rendelkező felhasználók által kezelt protokolldíjhoz.

Október 17-én a Uniswap-alapító Hayden Adams azt mondta, hogy október 18-tól „0,15%-os swap díjak számítunk fel a webalkalmazásunkban és tárcánkban elérhető bizonyos tokenek váltásai után.”

11 eszközre vezet be díjakat a Uniswap

A vezető elmondása szerint ez a Uniswap Labs első, és az ágazat egyik legalacsonyabb díjszabása. Hozzátette, az új bevételi forrás lehetővé teszi majd a protokoll számára, hogy „folytassa a kriptoágazat és a defi fejlesztését, építését, eljuttatását, javítását és kiterjesztését.”

A bejelentés alapján 11 eszközre vonatkoznak majd az új swap díjak. Ezek az ETH ETH Price ETH Price , USDC, WETH, USDT, DAI, WBTC agEUR GUSD, LUSD, EUROC, XSGD kriptotokenek.

A díjakat ezenfelül csak azokon a váltásokon szedik be, ahol mind a bemeneti, mind a kimeneti tokenek díjalapot képeznek.

Adams rámutatott, miszerint már az idén is számos új fejlesztést mutattak be. Ezek közé tartozik az iOS-tárca, az Android-tárca, a UniswapX, de a webalkalmazás, aPermit2 és a Uniswap v4 forráskódja is jelentős fejlesztéseken esett át.

Kapcsolódó cikkünk: Végre elindult az Uniswap tárcája Androidon is

Nem a Uniswap az egyetlen, amely magas swap díjakat számít fel

A defi-ok esetében egyébként nem ritka az ilyen jellegű díjszabás. Az egyik legnépszerűbb kriptotárca, a MetaMask szintén elkéri a swap díjakat, amelyeket a kiadós spreadek is tetéznek. A Uniswap díjai egyébként még így is alacsonyabbak, mint a MetaMask használatával járó 0,875%-os költségek, amely a nagyobb kereskedések során tud igazán megmutatkozni.

A közösség nem fogadta kitörő örömmel a bejelentést. „Autism Capital” egyenesen így kommentálta a díjak bevezetését:

„A Uniswap 0,15%-os díjat számít fel a frontend UX-jának használatáért, ami egyenesen a zsebükbe folyik – teljesen elhanyagolva ezzel a haszontalan UNI »governance tokenjének« a tulajdonosait, akik számára *bovábbra* sem vezettek be díjakat, hogy legalább egy kis értéket nyújthassanak azoknak, akiket rávettek a vásárlásra.”

A „yourfriendSOMMI” kripto-Youtuber szintén arra a következtetésre jutott, hogy a lépés figyelmen kívül hagyta a UNI-felhasználókat. Azt is elmondta, hogy a Uniswap a KYC (ügyfélismeret) bevezetésére is készül. Erről azonban jelenleg semmilyen forrás nem áll rendelkezésre.

Scott Melker kriptobefektető elmondta, a KYC bevezetése a Unisswap V4-re már most vitákat vált ki a defi jövőjét illetően:

„Az eszköz lehetővé teszi a KYC-azonosítást azon felhasználók számára, akik szeretnének kereskedni a poolon, de a fejlesztők döntésén múlik, hogy implementálják-e.”

Így reagált a hírre a UNI

A Uniswap natív tokenje igencsak megtépázódott a jelenlegi medvepiac során. Ez további csalódottsággal tölti el a token tulajdonosait, akiknek most már fizetniük is kell azért, hogy a decentralizált tőzsdén swapolhassák tokenjeiket.

A UNI nagyjából 2,5%-ot csökkent az elmúlt 24 órában, és úgy néz ki, hogy a bejelentésnek nem volt szignifikáns hatása az árfolyamra.

A cikk írásakor a token ára 4,09 dollár körül mozgott, éves szinten pedig 33%-os csökkenésen van túl.

2021 májusa óta a UNI értékének 91%-át veszítette el. Az akkori csúcsán 44,92 dolláron kereskedtek a kriptoeszközzel.