Szabadesésbe ment át a piac tegnap, hiába a történelmi salvadori események

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A BTC, ETH és kvázi az egész kriptovaluta piac masszív árfolyamesésen esett át tegnap, a BTC 10.58%-ot gyengülve 45 895 dolláron fogott padlót, hasonlóan nagyot bukott az összes altcoin azzal a különbséggel, hogy top 100 többségének a hét napos árfolyamvesztesége magasabb, mint a BTC-é. Mi történt?

A Bybt adatelemző mérése alapján az elmúlt 24 órában 3.58 milliárd dollár értékű BTC és alt long pozíció került likvidálásra, ebből a BTC 1.42 milliárd dollár volumenű, majd követik az ETH longok 900 millió dolláros likvidált megbízásvolumennel. A tegnapi ázsiai kereskedési órákban a BTC árfolyama már az 53 000 dollárt súrolta, de ahogy a nap telt és felébredtek az amerikai traderek, úgy kezdett az árfolyam esésbe átmenni. Volt egy periódus, mikor a BTC gyengülés a 10 000 dollárt is elérte 43 000 dollárig zuhanva, onnan kapaszkodott vissza valamicskét a 45 000 dolláros ma reggeli szintre.

Az Ethereum ETH tokene se brillírozott tegnap, az amerikai kereskedési órákban egészen 3000 dollárig korrigált az egy nappal korábbi 3900$ csúcsról. Momentán 3300$ szinten látszik padlót találni.

A többi alt esetén se számolhatunk be sok jóról, ahogy a traderek a ‘menedékeszköz’ stabilcoinok felé vették az irányt enyhén kibillentve például az USDT – USD paritást, úgy zuhant augusztus 20 körüli árfolyam szintekre az ADA és BNB, illetve az augusztus elején látottt árfolyamokra a DOGE és XRP. A vérzivatarban talán az egyetlen relatíve jól teljesítő top kapitalizációjú eszköz a SOL, ami most kereskedik azon a szinten, mint két nappal korábban, 159 dolláron. A Bybt adatok alapján az XRP long pozíciók is komoly volumenben kerültek likvidálásra, mintegy 220 millió dolláron az elmúlt 24 órában, a SOL megúszta ‘enyhe’ 80 millió dollárral. Az ADA longok még ennél is alacsonyabb, 50 millió dolláros azonnali long pozíciózárást mutatnak.

“A legnagyobb BTC esés az elmúlt négy hónapban és a Solana mintha nem zavartatná magát. Miután 185.66 dollárról 131.82 dollárra esett két óra laatt, az eszköz visszatért 186.03 dollárra az írás pillanatában,” írta a Santiment piacelemző cég. Azóta azért egy 30 dollárt újra legombolt magáról a SOL is. “Ahogy általában a piac egészére jellemző eséseknél szokás, a kereskedők bevásároltak az esésbe. A vételi ügyletek és vételi megbízások volumene a májusi szintre emelkedett. Az altcoinok különösképp egészséges helyreállást mutatnak”folytatja a Santiment.

banner

Mindenesetre a tegnapi esést fundamentális illetve geopolitikai faktorok nem indokolták. Tegnap legnagyobb híre volt, hogy Salvadorban 3 hónappal a törvénytervezet bejelentése után hivatalos fizetőeszközzé vált a bitcoin, ami minden, csak nem negatív fejlemény. Viszont Vetle Lunde az Arcane Research elemzője az apropó kapcsán megjegyzi:

Az ilyen masszív sztorik gyakran vezetik a piacokat túl-hangsúlyozásba amikor beárazzák a hatását. Úgy tűnik ezúttal is ez történt.

Az elemző arra utal, hogy a piacok a júniusi bejelentés óta árazzák felfelé a salvadori fejleményt, gyakran akár 20x – 100x tőkeáttétel mellett is egyes derivatív tőzsdéken (Binance, BitMEX, Bybt stb.), a long megbízások volumene olyan mértékűre nő, hogy az már elég ösztönzőt jelent a shortolóknak, hogy az azonnali piacon BTC értékesítésbe kezdjenek pánikeladást elindítva a mindezek ellenére történelmi jelentőségű napon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.