Számos gyanús ügyletet nem jelentett a KDB Bank, 20 milliós bírságot kapott az MNB-től

Az óriási botrányt kavaró Buzzfeed és a Nemzetközi Oknyomozó Újságírók által közzétett jelentésben a világ legnagyobb bankjairól húzták le a vizeslepedőt, melyek nem tettek eleget a pénzmosással és a terrorizmusfinanszírozással szemben hozott szabályoknak. Hiába írták elő a bankoknak az ügyfeleik azonosítását és a gyanús tranzakciók jelentését, illetve blokkolását. A legnagyobb pénzintézeteken keresztül mégis több ezer milliárd dollárt mostak tisztára probléma nélkül, melyekkel sokszor a bankok nem is voltak tisztában. Most egy magyar bank is hasonlóan kellemetlen helyzetbe keveredett nem jelentett kétes eredetű tranzakciók miatt. Több mint 20 millió forint bírságot kell fizetnie, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a KDB Bankot ugyanis a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenység vizsgálatakor hiányosságokat talált – közölte az MNB hétfőn az MTI-vel.

Az MNB hivatalból folytattatott le célvizsgálatot a KDB Bank Európa Zrt.-nél (KDB Bank) a hitelintézet pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenységének ellenőrzésére 2017. július 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakban.

A vizsgálat során a jegybank szakértői megállapították, hogy a KDB Bank számos gyanús ügyletet egyáltalán nem, vagy nem haladéktalanul jelentett be, illetve nem tett ismételt bejelentést az illetékes hatóságoknak sem. Emellett nem megfelelően működtette belső ellenőrzési és információs rendszerét, úgynevezett belső védelmi vonalait.

A bírság meghatározásakor különösen súlyosbító körülményként értékelték, hogy a vizsgálat a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzésének egyik leglényegesebb pontján tárt fel igen súlyos, a KDB Bank előtt már korábban ismert mulasztásokat. Enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy a KDB Bank már a vizsgálat során intézkedéseket hozott a jogsértések egy részének kiküszöbölésére, bár ez sem mentette meg a pénzintézetet a tetemes bírságtól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük