Szaúd-Arábia futurisztikus városának terve kész csőd lenne?

Három évvel ezelőtt Szaúd-Arábia megkezdte a Line városa kiépítését, a matematikusok szerint azonban a terv kiötlői nem gondolták át a város futurisztikus jellegének következményeit.  

A „The Line” (A vonal) elnevezésű projekt kivitelezői azt ígérték, hogy a várost egyenes vonalban építik fel és 9 millió lakosnak fognak otthont adni. A város az elképzelések szerint teljesen autómentes lesz, az egyes pontokat nagysebességű vasúti rendszerrel fogják összekötni, így a város egyik végéből a másikba mindössze 20 perc alatt el lehet majd érni. A város felépítése radikálisan eltér a tipikus várostervezéstől, a bemutatott képek inkább egy sci-fi film koncepciórajzaként néznek ki. A matematikusok azonban nem értenek egyet a paradigmaváltó, futurisztikus ötlet megvalósíthatóságával.

Egyenes helyett inkább kör alakú várost ajánlanak

A Complexity Science Hub kutatóintézet publikált egy tanulmányt, amelyben részletesen leírja, hogy a város – tekintettel a nagy távolságokra – egy igazi rémálom lesz az ott élő, ingázó emberek számára.

“Ha a 9 millió lakos homogénen oszlik el a városban, akkor minden egyes kilométeren nagyjából 53 000 ember fog élni. Ha véletlenszerűen kiválasztunk két embert a városból, akkor átlagosan 57 km távolságra lesznek egymástól. Bár a város Johannesburg területének mindössze 2 százalékát foglalja el, ha véletlenszerűen kiválasztunk két embert Johannesburgból, azok mindössze 33 km távolságra élnek egymástól”olvasható a tanulmányban.

A kutatók ezután egy alternatív javaslattal álltak elő, amelyet The Circle (A kör) névre kereszteltek. Ahelyett, hogy a várost egy egyenesen építsék fel, azt javasolják, hogy az épületeket kör alakban rendezzék el. Ezzel az egyszerű változtatással egy mindössze 6,4 km átmérőjű város jöhetne létre, amely lényegében 9 millió lakost egy Pisa méretű városba zsúfolna. A lakosok az egész város közel 25 százalékát gyalog is elérhetnék, és ha csak egy kilométerrel többet sétálnának, a város közepében találnák magukat.

Bár a tanulmány inkább a Line tervének matematikai hiányosságaira világított rá, néhány kifejezetten jó gyakorlati problémát is felvetett. Ha például a város fő vonatvonala bármilyen okból is meghibásodik, az gyakorlatilag elvághatja a lakosokat egymástól. Ez pedig elképzelhetetlen a mai modern metropoliszokban.