A szecsuáni áradások betekintést nyújtanak Kína bitcoin bányászainak világába

Egy speciális riport a Szecsuán tartományban bekövetkezett áradásokról egy olyan rendkívüli történetet is felszínre hozott, amely Kína tízezer kis volumenű bitcoin bányászának világát, ellenállóképességét, tragédiáját és a gyorsan változó gazdasági helyzetét mutatta be.

Eredetileg a Yiben Blockchain (一本区块链) nevű hírforrástól vette át a Jiemian nevű oldal és a riport Li Yang történetét követi, aki egyike a több száz viszonylag kis volumenű bányászfarmot működtető kínai bányászok egyikének.

Szecsuán 5 milliós bányászgép hadserege

A korábbi szecsuáni esőzések és áradások hatására lényegesen esett a bitcoin hashráta miután az áradás elért egy a hegyekben működő bányászfarmot is.

A kínai riport alapján, Szecsuán több mint 5 millió bányászrignek ad otthont és becslések szerint a bitcoin hashráta 70%-a Kínából származik, amelynek több mint 70%-a Szecsuán tartományban van.

A riport először ad betekintést a körülbelül 25 000 fős helyi bányászközösség világába, akik elzártan, a hegyekben működtetik az ASIC bányászfarmjaikat. Li Yang egyike ezeknek a bányászoknak és azért kezdett el bányászni itt, mert nagyon olcsó az áram köszönhetően a több mint 20 vízerőműnek a Lancsang folyón.

Li úgy írja le a néha már disztópikus állapotokat, ahol a madarak csicsergésén és a hardverek zümmögésén kívül nincs más, mint WeChat és online játékok.

“Tudod mitől félek a legjobban? Áramszünet és egyedüllét.”

szecsuáni áradások következményeMagasan álló víz esetén az elektromos áram 0.8 jüan/kWh(33Ft/kWh)-ba kerül az áram, ami harmada a kínai nemzeti átlagnak (van persze olcsóbb is, Moldáviában például 15 forint/kWh-tól indul a tarifa a bányászoknak. Rengetegen állítottak fel itt bányászfarmot közösen a befektetőkkel, akik hozzájárulnak a hardverbeszerzéshez a bevételek bizonyos százalékáért cserébe.

De júniusban nagyot fordult a világ Szecsuán bányászaival, ugyanis óriási esőzés és áradás zúdult a tartományra több tízezer hardvert használhatatlanná téve és több ezer bányászt kvázi földönfutóvá téve.

Az áradások Li-nek 10 millió jüanjába (kb. ~400 millió forintjába) kerültek használhatatlan hardverek és kieső bevétel formájában. A szecsuáni áradások után, Li-re hivatkozva, megjelentek a cloud számítástechnikai cégek, amik olcsón tudtak hardvert vásárolni az infrastruktúrájuk bővítéséhez. Tömegesen jöttek a szecsuáni hegyekbe, hogy hulladék bányászgépeket vegyenek akár már 50 jüanért is (~2000 ft) darabját.

Az elveszett rigek száma meghaladja a 20 000-et, az anyagi veszteség a 100 million jüant (~4 milliárd forint).

Küzdelem a túlélésért a szecsuáni áradások után

A riport szerint ez a típusú bányászati modell már a szecsuáni áradások előtt is az utolsókat rúgta köszönhetően az iparág bányászbálnáinak, a hajszálvékony haszonkulcsoknak és a többlet számítási kapacitásnak, ami szépen lassan erodálta a kisméretű bitcoin bányászok bevételeit. A nagy cégek közben már megkezdték a teríteni a saját automatizált bányász szolgáltatásaikat amivel a kisebb játékosok nem tudnak versenyezni.

Jiuzhaigou Nemzeti Park, Szecsuán északi részén

Az áradások sokakat arra ösztönöztek, hogy feladják a bányászatot és Szecsuánból Kína észak-nyugati tartományába, a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területre költözzenek a jobb működési körülmények reményében.

A jelenséget sokan “a történelem legnagyobb számítási erő migrációjának” nevezik.

Li se látja fényesebben a jövőjét és elmondása szerint az összes kisméretű bányásznak fenntartott helyet visszavettek és ő is készen áll, hogy visszafizesse a befektetői pénzét és egyszer és mindenkorra feladja a bitcoin bányászatot. Saját szavaival:

“Lehetetlen folytatni. Minden egyes hónapban a gondnok [a bánya üzemeltetője, mint Li] fizet 500 jüant a bánya tulajdonosának és közben a bánya tulajdonosa gondoskodik az áramszámlákról.”

A riport végkövetkeztetése, hogy a bitcoin bányászat egyre jobban centralizáltabb és nagyvállalat uralta. Még korai lenne temetni Szecsuán 25 000 fős bányász hadseregét, de úgy tűnik, Li-hez hasonló szereplőknek már nincs keresnivalója az ökoszisztémában.

Kövess minket Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Balaxi

Dream. Fulfill. Repeat. Idealist. Digital.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.