Wall Street Journal: szervezett kriptokereskedési csoportok manipulálják a piacokat

  • 16
  •  
  •  

A kriptovaluta árakat többségében szervezett kriptokereskedési csoportok manipulálják Telegrammot használva kommunikációra, állítja egy augusztus 5-én publikált Wall Street Journal cikk.

Kriptovaluta kereskedési robotok megfizethető áron! Passzív jövedelem egy életre!

Egy kriptovaluta piaci kutatás eredményét publikálva a neves amerikai hírportál arra a következtetésre jutott, hogy a koordinált ‘pump and dump’ sémák révén viszik fel a traderek a kriptovaluták árait majd hagyják azt pillanatok alatt elértéktelenedni.

Ennek eredményeképp ezek a csoportok több millió dollár értékű bitcoint generálnak maguknak mialatt sokakat kergetnek masszív veszteségekbe miután a csoport tömegesen értékesíti az adott kriptovalutát.

2018 első hat hónapjában ezek a csoportok több mint 825$ millió dollár profitot generáltak.

A WSJ 175 ‘pump and dump’ sémát vizsgált 121 coinra kiterjedően és a cikk állítása szerint “egyes vagy több ilyen csoport is létezik több millió extra kereskedési aktivitást generálva” majd hozzáteszi “kizárólag meghívásos alapon működő privát chatszobákban tevékenykednek névtelen moderátorok felügyelete alatt.”

Példaként a WSJ a Cloakcoint hozza fel, ami egy régebbi privacy coin és több pumpát is megtapasztalt 2018-ban.

A legfrissebb pumpát július 1-én élte meg az alt a Binance tőzsdén és a pumpa a kriptokereskedési csoportok egyikének, a Big Pump Signal számlájára írható, állítja a WSJ.

“A cloakcoin ára rakétaként lőtt ki […] a Binance-on röviddel miután a Big Pump Signal küldött egy üzenetet a Telegramon a követőinek melyben vásárlásra buzdított mindenkit,” a kutatás a következőképp írja le:

A Binance top tíz legtöbbet kereskedett bitcoin párjának árfolyama alig mozdult a Cloakcoin pumpa alatt.

A kutatás eredményei újabb példaként szolgálnak a kriptovaluta piaci manipulációt végrehajtó káros trader csoportok és bálnák Telegram világába amely, kimondva-kimondatlanul szerves részét képezik az altcoinok és néhány esetben a bitcoin napi árfolyam változásának.

Az egyetlen megoldás a hasonló praktikák ellen a kriptotőzsdei szabályozás, a kereskedési robot prevenció és szigorú kereskedési számla hitelesítés lenne, amely sokak szerint ugyan írmagjában irtaná ki a káros trader praktikákat, de egyben véget vetne a kriptopénz piacok busás hasznot kínáló aranykorszakának is.

A kriptovaluta piacok spekulációs mivolta egyben hátráltatja az iparág technológiai fejlődését is, mivel nem azoknak a koinoknak és tokeneknek az értéke növekedik, melyek alapvető technológia újítást hoznak a blokklánc technológia által egy adott iparágba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.