EthereRUM – szeszfőzés bitcoin bányászat melléktermékeként keletkezett hővel

Múlthéten már mi is beszámoltunk róla, hogy egyre zöldül a bitcoin bányászatra fordított energia. A Redditen megjelent egy kép amin egy floridai szeszüzemben zajlik a szeszfőzés bitcoin bányászat során származó hő segítségével. Az üzem tulajdonosa most beszámolt arról, hogyan működik ez a valóságban.

Úgy tűnik a bitcoin bányászat nem várt hatással van a szeszfőzés iparára. A rum és whiskey érlelésének gyorsításával sokan kísérleteznek. A megoldás során a tölgy hordókban áztatják a whiskeyt és rumot, amit aztán mesterségesen hevítenek és hűtenek, hogy utánozzák az idő múlásának eredményét.Aiv Aisenberg, a South Floride Distillery tulajdonosa

Avi Aisenberg a Cornell Egyetemen végzett, mint mérnök informatikus, magát csak “hardware scrácnak” hívja. Mostanában programozás helyett Fort Lauderdaleben a South Florida Distiller szeszfőzdét vezeti. A cégnél helyi melaszból főznek rumot.

Avi 2009 óta foglalkozik bitcoinnal, de igazán csak most kezdett elmerülni benne azáltal, hogy megvásárolta az első bitcoin bányász felszerelését.

Megtanulni hatékonyan bányászni nagy kihívás

“Nehezen hittem el, hogy ha megvásárolok például egy Bitmain Antminer vagy egy Canaan Avalon gépet és 0-24-ben adom alá az elektromosságot egyszer ez majd kifizetődik.” Mondta Avi.

Végül úgy döntött, hogy beruház három darab Antminer bitcoin bányász gépbe és hely híján elhelyezte őket a szeszfőzdéjében.

“Ez volt az utolsó dolog, ami eszembe jutott volna, hogy a bányász gépek révén melegebb lesz az üzemben. A három Antminer összesen 4000 wattnak megfelelő hőt bocsájtott ki éjjel-nappal a levegőbe.”

Szeszfőzés bitcoin bányászat melléktermékéből

Szeszfőzés bitcoin bányászat melléktermékeként keletkezett hőbőlEkkor jutott eszébe, hogy a kiáramló hőt felhasználhatná, arra, hogy a rum hőmérsékletét megnövelje a hordókban, ezáltal gyorsítva az érlelési eljárást. A fa hordók hevítése és hűtése nem csak a rum hőmérsékletére van hatással hanem a hordó is tágul és összeszűkül. A hordó térfogat növekedésével és csökkenésével a tartály belsejének rétegével folyamatosan érintkezik a rum amely révén a fából kioldódik a cukor és az aroma,  így kialakítva a rum végső ízét.

Az érlelési ciklusba való beavatkozás a hőmérséklet változtatásával nem új találmány a szesziparban. A nagy szeszfőző üzemek melegítő egységeket és hűtőberendezéseket használnak a hordók körül, hogy módosítsák a hőmérsékletet. Mr Aisenberg szerint ezek a berendezések bitcoin bányászat nélkül azonban csak pazarolják a meleget.

Aiv a bányászás megkezdése után két hónappal posztolt egy képet a szeszfőzdéről a Redditen ahol nagyon pozitív reakciókat kapott.

Finom hangolás

Szeszfőzés menete“Miért ne tennék még egy lépést előre?” gondolta Aiv és a desztillációs folyamatra kezdett fókuszálni, hogy a bányász gépeket közvetlenül is be tudja csatlakoztatni a rendszerbe. Csak egyetlen problémája volt. A bányász gépekből kiáramló hő 55-60 Celsius fokos volt, ami nem elegendő a desztillációs folyamathoz. Ezért vákuumot hozott létre, így csökkentve az etanol forráspontját az adott 55-60 fokra. Egy asztallap segítségével állványt készített és a főző bojlert beeresztette egy vizes fürdőbe. A fürdő hő továbbítóként funkcionál és kiegyenlíti a hőmérsékletet, ami a bányász gépekből jön. Onnantól, hogy az etanol elkezd forrni, a desztilláció többi lépése változatlan marad.

Jelenleg három Antminer bányász gépet használ a hő előállítására. A rendszer kis méretben sikeresnek bizonyul. Mr Aisenberg azt nyilatkozta, hogy dolgozik azon, hogyan lehetne gazdaságossá tenni nagyobb méretben is a rendszert, azonban ennek megvalósításához szüksége lenne egy Asic bányász gépeket előállító hardware partnerre.

A South Florida Distiller szeszüzem most készül piacra dobni az első bitcoin bányász gépek révén desztillált rumot. A Reddit egyik felhasználójának javaslatára EthereRum néven fog a boltokba kerülni az ethereum kriptopénz után szabadon.

“Úgy gondolom, számtalan lehetőség nyílik az iparban, ahol a bitcoin bányászat során keletkező hőt fel lehetne használni. Csak meg kell találni a megfelelő módját a felhasználásnak.” Mondta Aiv Aisenberg.

Már várjuk, hogy Magyarországon mikor fognak elterjedni az otthoni pálinkafőzéshez használt Asic miner gépek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük