Egyre zöldül a bitcoin bányászatra fordított energia

A bitcoin bányászat szektorát is elérte a környezet tudatosság és a technológia abba az irányba halad, hogy egyre zöldül a bitcoin bányászatra fordított energia.

Zöldül a bitcoin bányászatra fordított energia

Jelenleg a bitcoin bányászat szektora annyi számítást végez, mint a világ top 500 szuperszámítógépe egyben. A globális bitcoin bányászat közel 500 millió dollár értékű elektromos áramot és működési költséget emészt fel évente. 2020-ra a bitcoin hálózat akár annyi energiát is felhasználhat, mint amit egész Dánia használ. Bár a bitcoin bányászat jelentős energia felhasználással jár, számos további előnye is lehet ennek tevékenységnek a bitcoin hálózat biztosításán túl.

A bitcoin bányászat melléktermékének kreatív felhasználása

Bitcoin bénya fűti a desztilláló üzemetPéldául a bányászathoz szükséges felszerelés jelentős mennyiségű hőt termel, mivel a gépek minden nap 24 órában dolgoznak. Az elmúlt évek során a bitcoin bányászok számos módot találtak arra, hogyan használják fel ezt a többlet hőt.

Sokan a saját házukat és raktár helyiségeiket fűtik vele. Különböző módszereket fejlesztettek ki, hogy lehet begyűjteni és továbbadni a bitcoin bányászat során felszabaduló hőmennyiséget. A szerver központok már a bitcoin bányászat előtt felismerték, hogy a gépek működéséből származó meleget fel lehet használni. Az Amazon a felgyülemlett hőt egy bioszféra kutatással kapcsolatos projektre ajánlotta fel.

Dél Floridában azonban nincs szükség fűtésre, így kreatívabb módot találtak a meleg felhasználására. Az itt működő egyik desztilláló üzem ugyanis a bitcoin bányászatból származó hővel gyorsítja a rum hordós érlelését.

Zöldebb  a felhasznált energia

A bitcoin bányász telepek sokféle módszert használnak arra, hogy olcsóbbá tegyék a felhasznált energiát, néhányuk közülük még a környezetet is a szem előtt tartják.

A víz energia olcsó és környezetkímélőA legkevésbé környezetkímélő megoldás, azonban olcsó lehetőség a szén elégetésével hajtott turbinák révén előállított energia felhasználása. Kínában a Belső-Mongólia Autonóm Terület belsőbb részein sok bitcoin bányász cég működik így eldugott helyeken.

Izland is otthont ad néhány bitcoin bányász telepnek. Itt már jóval környezet barátabb módon jutnak energiához. Izlandon ugyanis a hideg levegőt és a geotermikus gőz segítségével termelik meg a szükséges elektromos áramot.

A tibeti hegyekben a víz energiáját használják fel az elektromosság előállítására. A Kangding városhoz közeli hegységben működő HaoBTC bányász cég is hidro-elektromos erőművet használ az olcsóbb energia beszerzésére.

Mindenhez szükség van energiára

Sok a vita a bitcoin energiafelhasználása körül. Néhányan úgy gondolják, hogy szükséges lenne további vízenergia hajtotta erőművekre amik 1000-10000 megawatt energia termelésére is képesek. Mások a nukleáris energiában látják a megoldást, ami erőművenként 7-10000 megawatt előállítására képes.

Zöldül a bitcoin bányászatre szánt energiaNem csak a bitcoin előállítására megy el ugyanis az energia. A fizetési rendszerek sok energiát használnak fel az adattárolásra és a fizikai eszközökre is. Továbbá nem csak a kriptopénzek esetén merül fel az energia gazdaságosságának kérdése, ugyanis minden fizetési rendszernek meg van a maga költsége és energia felhasználása.

Viszont mindenképp pozitívan árnyalja a képet, hogy már a bitcoin bányászat korai szakaszában is törekednek a cégek az zöld energia felhasználása vagy a melléktermékek hasznosítására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük