Szigorú kripto-szankciókat vetett ki az EU Oroszországra

Az Európai Unió (EU) egy újonnan kiadott közleményben hozta nyilvánosságra az Oroszország elleni legújabb szankciócsomagjának részleteit, amely kriptovalutákra vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz.

A szigorú kriptopénzekre vonatkozó rendelkezések mellett a legújabb szankciócsomag szigorúbb eszközbefagyasztási szabályokat, energetikai intézkedéseket és kijátszás elleni intézkedéseket tartalmaz.

Tilalmak bevezetése és kiskapuk bezárása

Az Európai Bizottság honlapján közzétett bejegyzés szerint a frissített szankciók célja “további import- és exporttilalmak bevezetése Oroszországgal szemben, a szankciók kijátszása elleni küzdelem és a kiskapuk bezárása”.

A frissített szankciócsomag célja különösen az, hogy “korlátozza a kriptovaluta-tárca-, számla- vagy letéti szolgáltatások nyújtására vonatkozó tilalom megkerülését orosz személyek és lakosok számára. Ezt többek között azáltal kívánja megtenni, hogy megtiltja, hogy orosz állampolgárok vagy Oroszországban lakóhellyel rendelkező természetes személyek ilyen szolgáltatásokat nyújtó jogi személyek, szervezetek vagy testületek tulajdonosai vagy irányítói legyenek, vagy ilyen szolgáltatások vezető testületében bármilyen tisztséget töltsenek be”.

Ezen túlmenően a szankciók további 140 olyan kulcsfontosságú szereplő és szervezet vagyonának befagyasztását írják elő, akik támogatásukról tettek tanúbizonyságot Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja kapcsán. Ebbe beleértve a katonai védelmi vállalatokat és személyzetet, az ukrán gyermekek orosz “átneveléséért” felelős személyeket és a megszállt ukrán területen tartott közelmúltbeli csalárd választások szervezőit.

Az Oroszország elleni legújabb szankciócsomag a tizenkettedik, amelyet az Európai Unió 2022 februárja óta, Vlagyimir Putyin kezdeti ukrajnai invázióját követően indított.

Eredetileg 2022 tavaszán az európai kriptotárcákba irányuló orosz kifizetések felső limitjét 10 000 euróban határozták meg. 2022 őszére azonban az EU megszigorította a tilalmat minden kriptotárca és letéti szolgáltatás betiltásával, hogy megpróbálják megfékezni Oroszország háborús törekvéseit.

“Az EU szilárdan kiáll Ukrajna és népe mellett”

Korábban az EU 2014-ben szankciókat szabott ki Oroszországra a régió destabilizálása miatt.

“Az EU szilárdan kiáll Ukrajna és népe mellett, és továbbra is erőteljesen támogatja Ukrajna gazdaságát, társadalmát, fegyveres erőit és jövőbeli újjáépítését” – áll az EU nemrég kiadott sajtónyilatkozatában. “Az uniós szankciók az EU által Oroszország Ukrajna elleni indokolatlan katonai agressziójára adott válasz központi elemei, mivel ezek csökkentik Oroszország katonai és technológiai képességeit, elvágják az országot a legfejlettebb globális piacoktól, megfosztják a Kremlt azoktól a bevételektől, amelyekből a háborút finanszírozza, és egyre magasabb költségeket rónak Oroszország gazdaságára.”