Szlovéniában már mindenki kriptóval fizet? – itt a friss kutatás eredménye

Szlovéniában az utóbbi időben a kriptóval való fizetés eddig nem látott magasságokat ért el, vajon a digitális eszközök új Mekkája van kiépülőben? Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a közép-európai ország lehet a világ legkriptobarátabb térsége. Ezt a címet azonban sok más nemzet is magáénak tudhatja, miben tűnik ki mégis közülük a Balkán-félszigeten elterülő kis állam? 

Szlovéniában újabban rengeteg helyen lehetséges a kriptóval történő fizetés lebonyolítása. Összesen 72 üzlethelyiség és 33 sportlétesítmény fogad el digitális eszközöket termékeiért és szolgáltatásaiért cserébe. A szóban forgó kutatást különben a Fast Private Jet légi közlekedésben érdekelt vállalat valósította meg.

A beszámoló azt is megállapította, hogy az ország fővárosa, Ljubljana tárt karokkal várja a digitális eszközök ágazatában foglalatoskodni vágyó vállalatokat területére. Ebben rengeteg államtól különbözik, ami sokkal szimpatikusabbá teszi őt a külföldi befektetők számára.

A legtöbb kriptovaluta elfogadóhellyel rendelkező országok toplistáján Szlovéniát egy szintén Közép-Európában található állam, Csehország követi. Őket követi sorban Argentína, Japán, Spanyolország és Kolumbia. Szlovéniában egyébként jelen pillanatban 137 cég és 584 különféle gazdasági egység ad lehetőséget a kriptóval való fizetés valamiféle megvalósítására. Emellett pedig Ljubljana legnagyobb bevásárlóközpontja is a BTC City nevet viseli.

 

A tavalyi év folyamán a Crypto Head piacelemző cég 5,96-os indexszel illette Szlovéniát, így az általuk megkomponált kriptobarát rangsorban a 7. helyet szerezte meg.Szlovéniában kriptóval fizetAz ország államigazgatása is tesz arról, hogy a lehető legkedvezőbb feltételeket biztosítsa a kriptovaluták adaptációjára vonatkozóan. 2022 április 7-én jelentették be, hogy egykulcsos adót vetnek ki a kriptotranzakciókra. Ezáltal sokkal egyszerűbbé válik a helyiek számára a kriptókkal kapcsolatos adózási kötelzettségek elintézése.

Az, hogy mit hoz a jövő, egyelőre bizonytalan, azonban a balkáni nemzet remek esélyekkel indul a digitális eszközök szektorában. Ha ez így folytatódik, könnyen meglehet, hogy valóban Szlovénia lesz majd a világ kriptofővárosa.