Szociális segély vagy autó? – Svájc döntés elé állítja az ukrán menekülteket

Svájc kormánya komoly döntés elé állítja az ukrán menekülteket – ha pénzügyi segélyben szeretnének részesülni, el kell adniuk személygépjárműveiket. Vajon azok, akik nem teljesítik ezt az utasítást, teljesen magukra maradnak? 

Azok az ukrán állampolgárok, akik jelenleg Svájcban élnek, kötelesek lesznek eladni autóikat annak érdekében, hogy szociális támogatáshoz jussanak. Az országban való letelepedésüket követő első év után haladéktalanul eleget kell tenniük a rendelkezésnek vagy búcsút mondhatnak az állam szolidaritásának.

Svájc megfosztaná az ukrán menekülteket tulajdonaiktól?

A rövidesen életbe lépő törvény alapján minden olyan polgárnak, aki az országban él és szociális segélyt kap, kötelező 1 éven belül teljesítenie a kitételeket. Ez alól természetesen az S-védelmi státusszal rendelkező ukrán menekültek sem mentesülnek.

A Svájci Szociális Akcióintézmények Konferenciája (Swiss Conference on Social Security) szerint a személygépkocsikat áruba kell bocsátani, ha értékük meghaladja a juttatásokét. 

A jogszabály bevezetése még tesztfázisban van, de Svájc néhány régiójában már szembesülhettek a lakosok a változásokkal. Példának okáért, Luzern kantonban a helyieknek mindössze 1 hónap áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy végrehajtsák a feltételeket. Az adatok szerint Luzernben 141 ukrán személy birtokol gépkocsit s közülük 132-en részesülnek támogatásban.

A hatóságok részletesebben is kifejtették a kikötéseket, miszerint ha egy autó ára túllépi a 4000 frankos (körülbelül 1 607 000 Ft) határt fejenként, illetve családok esetében a 10 000 frankot (nagyjából 4 017 000 Ft), akkor azt el kell adni. Ha ilyen eset előfordul, a pénzügyi segély folyósítása egy bizonyos ideig felfüggesztésre kerül, annak függvényében, hogy milyen összegben került értékesítésre a gépjármű.

Egyelőre kérdéses, hogy hány autótól kell majd megválnia az ukrajnai menekülteknek. Ugyanakkor, kivételt képez a rendelet alól, ha a jármű tulajdonosának szakmai vagy egészségügyi okok miatt van szüksége rá. Ha a Svájc területén tartózkodó ukrán civilek nem esnek bele ebbe a kategóriába és nem tesznek eleget az utasításoknak, akár teljes mértékben elveszíthetik az ország által nyújtott segélyt.

Jelen pillanatban megközelítőleg 80 000 ukrán menekült él Svájcban.