Szöul lesz a metaverzum első városa, de hogyan fog kinézni?

Szöul polgármestere bejelentette, hogy 2023-ban városa belép a metaverzumba.

Szöul, Dél-Korea fővárosa lesz az első város, amely belép a metaverzumba – jelentette be a város vezetése. A hírt a szöuli kormányzat hivatalos honlapján tették közzé, amely a világ első olyan közigazgatási szerve, amely túllép a Zuckerberg által elképzelt metaverzum fogalmán, és a közszolgáltatás egy teljesen új koncepcióját kínálja a virtuális ökoszisztémában.

A nem túl eredeti módon “Seoul Metaverse” névre keresztelt projekt egy ötéves fejlesztési terv részeként 2022 vége felé lát majd napvilágot. A projekt konkrét megvalósításának részleteit még nem hozták nyilvánosságra, de a megközelítés és a célok világosak. Az elképzelés szerint a metaverzumba be kell vonni a polgároknak szánt összes főbb közigazgatási és szolgáltatási területet, a gazdasági szolgáltatásoktól a nyilvántartási szolgáltatásokig, beleértve a kultúrát, a turizmust és az oktatást is. A polgároknak egyszerűen virtuális valóság szemüveget kell majd viselniük, hogy találkozhassanak a város tisztviselőivel és alkalmazottaival, elintézhessék ügyeiket és elvégezhessenek különféle feladatokat, valamint részt vehessenek majd tömegrendezvényeken is.

“Szöult világvezető, biztonságos és izgalmas várossá akarjuk tenni” – mondta Oh Se-hoon polgármester, és előrevetítette, hogy ha minden a tervek szerint halad, a 2022-es szilveszteri ünnepségre már a valós világban és a metaverzumban is sor kerül.

Mit is lehet majd csinálni a metaverzumban?

A program már elkészült, és 20 promóciós tevékenységet tartalmaz, amelyek hét területre – gazdasági, oktatási, kulturális és turisztikai, kommunikációs, városfejlesztési, közigazgatási és infrastrukturális – irányulnak, “tükrözve a metaverzum trendjeit és szolgáltatási igényeit a köz- és magánszektorban” – közölte a szöuli közigazgatási kormányzat a projekt bejelentésekor.

A tervek szerint Szöul metaverzumában számos iroda és szolgáltatás áll majd a helyiek rendelkezésére, köztük a polgármesteri hivatal, majd a szöuli FinTech Lab, az Invest Seoul, a Seoul Campus Town virtuális változatai. Várhatóan 2023-ban nyílik meg a Metaverse 120 központ, egy virtuális szolgáltatóközpont, ahol a köztisztviselők avatárjai állnak majd a polgárok rendelkezésére időpontok és konzultációk céljából, lehetővé téve számukra olyan feladatok és kötelezettségek elvégzését, amelyeket ma még csak személyesen lehet elintézni. A városvezetés a szociálisan rászorulók és a fogyatékkal élők számára is szolgáltatások fejlesztését tervezi. Emellett mesterséges intelligencia fogadja majd a lakosságot, és válaszol a kérdésekre és panaszokra a parkolási szabálysértésektől kezdve a COVID-19 protokollokig (remélhetőleg 2023-ban erre már nem kerül sor).

A város számos látványossága, például a Gwanghwamun Plaza, a Deoksugung-palota és a Namdaemun piac szintén elérhető lesz a metaverzumban, és az ún. “virtuális turisztikai zóna” részét képezi. És ez még nem minden. A virtuális valóságnak köszönhetően lehetővé válik az idővel elpusztult történelmi épületek és építmények újjáépítése. 2023-tól számos eseményt és fesztivált – például a szöuli lámpásfesztivált – is a metaverzumban szervezik majd, így mindenki részt vehet rajta, legalábbis virtuálisan, függetlenül attól, hogy hol tartózkodik fizikailag.

A projekt ambiciózus, és ez az első, amely a közigazgatás részéről érkezik (a magánszektorban a Facebook, a Nike és a Microsoft után több vállalat is bejelentette, hogy tervezi a metaverzumban való terjeszkedést). A szöuli beruházás mintegy 2,8 milliárd dollár, ezt az összeget a város kész kifizetni, hogy a világon elsőként tegyen egy lépést az “intelligens város” koncepciójának továbbfejlesztése felé.

A szöuli metaverzumban minden elérhető lesz anélkül, hogy ki kellene mozdulni a házból, és a világ minden pontjáról. Nem kell többé aggódni a világjárványokkal kapcsolatos korlátozások miatt, és ahol a nyelvi korlát (mint sok más) a technológiának köszönhetően leküzdhető lesz. Ambiciózus terv, amely nemcsak gazdasági, hanem infrastrukturális beruházásokat is igényel ahhoz, hogy egy egész várost lehessen felépíteni és fenntartani a virtuális világban.