Sztáredzők, akik játékosként is az elitbe tartoztak

Olyan edzőkről gyűjtöttünk össze izgalmas statisztikákat, akik korábban labdarúgóként is megállták a helyüket, ráadásul ezúttal a játékos karrierjüknek néztünk jobban utána.

Pep Guardiola összesen kilenc edzővel dolgozott a karrierje alatt, akik közül magasan Johan Cruyff irányította őt a legtöbbször. A holland legenda alatt 212-szer lépett pályára a spanyol labdarúgó, mögötte pedig egy másik holland edző következik Louis van Gaal személyében, akinél ez a szám sportfogadás oldalak szerint 81.

Zinédine Zidane az összes korábbi csapattársa közül Bixente Lizarazuval lépett a legtöbbször pályára, a két francia játékos 207-szer szerepelt csapattársként egy mérkőzésen. A második helyet Roberto Carlos foglalja el ezen a listán, a harmadik helyen pedig Iker Casillas tartózkodik, akinek 3 meccs hiányzott a 200 közös találkozóhoz.

Diego Simeone a játékoskarrierje alatt 3-szor állt oda tizenegyest rúgni és mindhármat berúgta. Ezek közül a legutolsó 1995 februárjában történt, amikor is az Atlético Madrid 4-1-re megverte a Barcelonát a Spanyol Kupában, pedig a Barca már a 2. percben vezetést szerzett, de 9 perc múlva Siemone egy tizenegyessel egalizált is.

Didier Deschamps a PSG csapata ellen lépett a legtöbbször pályára játékosként, a 15 párizsiak ellen lejátszott mérkőzésen 6-szor távozhatott győztesként, 4-szer pedig döntetlent ért el a csapatával. Ha viszont csak a Bajnokok Ligáját vesszük figyelembe, akkor a Manchester United van az élen, Deschamps 5-ször is játszott a Vörös Ördögök ellen a BL-ben.

Antonio Conte egyszer tudott duplázni a karrierje során, a Juventus legendájának természetesen nem a góllövés volt a feladat, de 1993-ban egy városi derbin a Torino ellen kétszer is a kapuba talált. Ami tovább szépíti a dolgot, hogy a Juventus 2-1-re tudta behúzni a találkozót a győztes találatot a 81. percben szerezte meg Conte.

A labdarúgás történetében három olyan személy van, akik játékosként és edzőként is világbajnokságot tudtak nyerni, a legutóbb ez Didier Deschamps-nak sikerült, előtte 1990-ben jött össze ez a bravúr Franz Beckenbauernek, legelőször pedig Mario Zagallo csinálta meg ezt a duplázást 1972-ben. Az pedig még a jövő kérdése, hogy bővülni fog-e még ez a lista, az viszont biztos, hogy nagyon nehéz felkerülni rá.