Szupergazdagok vagyonáról szivárogtatott a hacktivista

A hacktivista Robin Hood, Phineas Fisher, pár évnyi pihi után újra lecsapott. Ezúttal a Cayman National Bank and Trust ultragazdag ügyfélkörére repült rá.

A hírhedt anarchista Phineas Fisher a múlt héten közölte, hogy 100 000 dollárt fizet Bitcoinban (BTC) vagy a Moneroban (XMR) azoknak a hackereknek, akik hacktivista cselekedeteket hajtanak végre. Elsősorban azokat jutalmazná, akik nagyvállalatok oldalait törik fel vagy szivárogtatnak ki adatokat a nyilvánosság számára.

Panama-irat méretű dokumentumköteget publikált Phineas Fisher

Az Unicorn Riot független médiaforrás által publikált jelentés szerint, a hacket követve, feltöltöttek az internetre egy manifesztót, amely a pénzügyi szolgáltató társaságok feltörésének ösztönzését célozza kijelentvén, hogy a pénzügyi intézmények a kulcsfontosságúnak a globális osztálystruktúra fenntartásában.

“A költői közjátékok között szerepel például a ‘Privacidad para los débiles, transparencia para los poderosos’ (‘A gyengéknek privát adatok, az erőseknek átláthatóság’) kifejezés.”

A manifesztó részleteket tartalmazott arról is, hogy a Phineas Fisher miként tört fel egy alig ismert banki hálózatot a Cayman National Bank and Trust-ot. A bank a brit szupergazdagok egyik kedvelt bankja. Distributed Denial of Secrets megkezdte a bankszerverek másolatainak publikálását, amelyeken bőven találni dokumentumokat és e-maileket is. Az újságírók szerte a világon már elkezdték vizsgálni az anyagokat és publikálni a szélesebb olvasótáboruknak. Magyar vonatkozású neveket és szervezeteket, a listákat átfutva, nem találtunk.

Az Unicorn Riot így ír:

“Distributed Denial of Secrets (DDoS) a gyorsítótárat két, egyenként kb. terabyte-os részletben kapta, összesen körülbelül 2,21 terabyte-ot. A DDoS megkezdte a Sherwoodnak nevezett kiadás közzétételét, amely hamarosan elérhető lesz a’Hunter’ révén, ami egy új, modern dokumentum-gyorsítótár-keresőmotor, amely megkönnyíti a kutatást e-mailek, adatbázisok és egyéb elemek indexelésével. (Frissítés: A Hunter még nem érhető el. Torrent fájlt adtak ki rá itt, és az archive.org tükrözi, további információ a Pastebinen található.)

A teljes adathalmazból több mint 1400 ügyfélfiók helyének elemzését tárták fel az Unicorn Riotnak, ideértve a 780-at a Man-szigetről, 272-et Ciprusról, 153-ot az Egyesült Királyságból, 107-et a Kajmán-szigetektől, 51-et a Brit Virgin-szigetektől, 12 a Seychelle-szigetektől, 11 az Egyesült Államoktól, 7 Belize-től, 7 Írországtól, és néhányan az offshore banki tevékenységekkel foglalkozó egyéb joghatóságokból, köztük Gibraltár, Jersey, Saint Kitts és Nevis, Barbados, Guernsey, Málta és Mauritius.”

Az Unicorn Riot linkelt egy XLS táblázatkezelő fájlt is, amely részletes pénzügyi információkat tartalmaz több mint 3800 vállalatról, vagyonkezelőkről és a Cayman National által kezelt egyedi számlákról globálisan, beleértve a számlaegyenlegüket.

Továbbá listáztak 22 “politikailag kitett személyt” (PEP), akiknek számlájuk van/volt a banknál.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük