Takarítsd a tengert ETH-ért a Fülöp-szigetek partjainál

Egy Ethereumon alapuló decentralizált app új motivációt biztosít a Fülöp-szigetek központjában Manila lakóinak a koszos tengerpartok feltakarítására: ETH a fizetségük.

Joseph Lubin, az Ethereum társalkotója és a ConsenSys, a legnagyobb blokklánc szoftverfejlesztő cég CEO-ja, így magyarázta az újítást:

“Manilában a résztvevők ETH-vel lesznek kifizetve azért a néhány óráiért, amit a tengerpart megtisztításával töltenek. A Bounties Network és a ConsenSys Impact ezáltal egy új modellt tud kialakítani, ahol az emberek közvetlenül tudnak támogatni ügyeket, bármiféle közvetítő nélkül.”

A Fülöp-szigetek tökéletes hely az indulásra

A Bounties Network alapvető működése egyszerű: a dApp-on bárki indíthat és finanszírozhat jótékonysági célokat, amiben ha valaki részt vesz, ETH-t kap fizetségül.

Takarítsd a tengert ETH-ért a Fülöp-szigetek partjainál

A Fülöp-szigetek pedig tökéletes helynek bizonyul ennek kiterjesztésére, ugyanis óriási mértékű vízszennyezés történik nap, mint nap az ország tengerpartjainál. Nemrég a ConsenSys Impact, ami a New York-i ConsenSys leányvállalata, elindított egy non-profit projektet a “Jótékonyság az óceánokért: Fülöp-szigetek Próba – Fenntartható, ellenőrizhető tisztítás” néven, amivel az országban szeretné elterjeszteni a blokklánc használatát.

“A műanyaghulladék évente 1 millió tengeri madár és 100,000 emlős életét követeli. A halak pedig megeszik a műanyagot, majd mi ezeket a halakat esszük meg. A műanyag évente 8 milliárd dollárnyi kárt okoz a tengeri ökoszisztémának. A Jótékonyság az óceánokért indítvánnyal arra kérjük az embereket, hogy ha hozzájárulnak az óceán és a tengerpart megtakarításához, akkor erről biztosítsanak ellenőrizhető bizonyítékot. Így kialakítunk egy hosszú-távú viselkedési szokást is. Ne a központosított szervezetekre támaszkodjunk, menjünk és csináljuk meg mi magunk” írták a programban.

A program pedig nagyon jól időzített: a Fülöp-szigeteken ugyanis most nyitották meg Borocayt újra. A turistapont arról volt nevezetes, hogy kristálytiszta a vize remek búvárlehetőségeket biztosít – mindaddig, amíg be nem kellett zárni a súlyos szennyezettség miatt.

És nem csak az egyértelmű jótékonysági célok miatt alkalmas az ország a non-profit blokklánc alapú indítványokra (mint pl. a környezetvédelem), hanem azért is, mert az ország már elfogadta a Bitcoint mint jogilag elismert fizetőeszköz és a központi bank is elismerte.

Ennek pedig meg volt a hatása: a Bitcoin és a többi jelentős kriptovaluta használata gyorsan nőni kezdett. Ezt elősegítette az is, hogy a helyi platformok, mint pl. a Coins.ph jelentős likviditást biztosít a felhasználóknak. A Coins.ph ugyanis számos partnerkapcsolatot alakított ki kereskedelmi bankokkal, hitelkártya vállalatokkal és boltokkal is, így biztosítva több tízezer helyszínt a digitális eszközök ki- és bevételére.

A ConsenSys és a Fülöp-szigetek

Ráadásul maga a ConsenSys is partnerkapcsolatot kötött a Union Bankkal, ami a legnagyobb kereskedelmi bank a Fülöp-szigeteken. Ők valós idejű, belföldi fizetési rendszert tesztelnek 5 vidéki bankkal.

A partnerkapcsolat bejelentésekor a Union Bank technológiai vezetője Henry Aguda ezt nyilatkozta:

“Ezzel a platformmal, nem kell semmit költeniük az embereknek. Mindenki csak letölti az alkalmazást a számítógépjükre, tabletjükre vagy okostelefonjukra, és máris utalni tudnak bankok között a blokkláncra kapcsolódva.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük