Egyre nagyobb erőkkel támadják a szabályozók a staking szolgáltatókat

Egy évvel ezelőtt az Ethereum egy fontos mérföldkövet ért el a Merge személyében, amely jelentős hatással volt az ökoszisztémájára. Miközben a fejlesztésnek köszönhetően a hálózat több tranzakciót képes lebonyolítani az energiatakarékosság mellett, ezzel együtt a szabályozó hatóságok is nagyobb figyelmet fordítottak rá.

Előző éven a SEC elnöke, Gary Gensler azt hangoztatta, hogy a Proof of Stake-re való áttérés következtében az ether is értékpapírrá vált. Sőt, többször kijelentette, hogy minden, ami nem bitcoin, az valójában értékpapírnak minősül.

A Merge után két hónappal történt FTX összeomlása még inkább fokozta a hatóságok ellenőrzési szándékát az iparágban. Februárban a SEC bejelentette, hogy eljárást indít a Kraken lriptotőzsde ellen a staking-szolgáltatásaival kapcsolatban. Ennek során letiltotta amerikai ügyfeleit a szolgáltatásról, és 30 millió dolláros büntetést szabott ki a vállalatra. Később a SEC több vádpontban is beperelte a Coinbase-t, többek között azzal az állítással, hogy a cég stakelésre vonatkozó szolgáltatásai jogellenesek. Ezután több amerikai szabályozó hatóság azt állította, hogy a Coinbase megsértette az értékpapír törvényeket azzal, hogy regisztráció nélküli staking jutalomprogramokat kínált az ügyfeleknek. Tavaly júliusban az amerikai szenátus pénzügyi bizottságának két tagja kifejezetten a kriptovaluták megadóztatásával kapcsolatos észrevételeket kért, a staking jutalmak megadóztatására. 

Azonban az Egyesült Államok az egyetlen hely, amely a stakelésre vonatkozó szabályozásra összpontosít. Az Egyesült Királyságban jövő hónapban hatályba lépő szabályai a staking programokat érthetetlen szabályozások alá vetik. Láthatjuk, hogy a közelmúltban sok intézkedés történt ezen a téren, mivel sokan nem értik, hogyan is működik a technológia maga, ezért is fontos annak megmagyarázása.

Mi az a stakelés?

A stakelés az a folyamat, amikor egy adott mennyiségű valutát birtokló felhasználó határozott időre leköti az általa birtokolt összeget és a mennyiségtől függően tranzakciókat érvényesít. A rendszerben minden egyén részt vehet a tranzakciók érvényesítésében, feltéve ha birtokolja az adott mennyiségű kriptovalutát. A Proof of Stake segítségével nem szükségesek csúcstechnológiás hardverek, és sokkal kevesebb energiát használ, mint a Proof of Work módszer. Minél többen stakelnek, annál biztonságosabbak, semlegesebbek és fenntarthatóbbak ezek a hálózatok. Manapság majdnem minden nagyobb blokklánc a stakelésre támaszkodik működése során.

Tekintettel a stakelés fontosságára, mégis miért kerülnek a szolgáltatók a szabályozási ellenőrzés tárgyává? Részben azért, mert nem tiszta számukra a fogalma. Bár a stakelés a PoS hálózatok biztosításának folyamatára utal, sokan különböző tevékenységek leírására használják, amelyek nem tartalmazzák a tranzakciók érvényesítését. A blokklánc által használt konkrét konszenzusmechanizmusban való részvétel nem az a fajta tevékenység, amelynek szabályozására az amerikai szövetségi értékpapírtörvényeket tervezték.

Egy évvel a Merge után a stakeléssel kapcsolatos tévhitek továbbra is befolyásolják a szabályozásukat. Egyértelműen szükség van arra, hogy az iparág vezetői megállapodjanak a megfelelő szabványokban, hogy mi a stake és mi nem az. Amíg ez nem történik meg, addig az amerikai digitális eszközök iparágát továbbra is bizonytalanság fogja borítani, és képtelen lesz kiteljesíteni a benne rejlő lehetőségeket.