A SEC rászállt a Krakenre, vajon ki lesz a következő áldozata?

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) ezúttal a Krakent szemelte ki magának. Letiltotta amerikai ügyfeleit a staking-szolgáltatásról, és busás, 30 millió dolláros büntetést szabott ki a kriptotőzsdére.

Egy csütörtöki cikkünkben írtunk a SEC azon friss ijesztgetéseiről, miszerint a hatóság betiltaná a kriptovaluta stakinget. Miután Brian Armstrong, a Coinbase kriptotőzsde vezérigazgatója nyilvánosan megosztotta aggodalmas gondolatait a Tőzsdefelügyelet új tervéről, megoszló vélemények születtek a kriptoközösség szereplői között.

Ritkán látunk arra példát, hogy a hatóságok beavatkozása a kriptoszférába igazságos eredményekhez vezetne. Többek között ezért is aggódik a közösség zöme, hogy a Tőzsdefelügyelet ezen lépése is csak hátráltatná a kriptovaluták fejlődését és növekedését. Azt azonban el kell ismernünk, hogy ahhoz, hogy az iparág végre elérje globális elfogadottságát és nemzetközi bizalomra tegyen szert, bizonyos szabályok betartása szükséges. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a szabályozók egy részletes, minden szcenáriót figyelembe vevő, átfogó keretrendszert alkossanak a kriptovaluták szabályozásáról.

Végleges: Az USA-beli felhasználók nem stakelhetnek többé a Krakenen

Annak ellenére, hogy tegnapelőtt a Coinbase felé irányult a figyelem nagy része, a SEC egy másik kriptotőzsde dolgaiba kívánt belekontárkodni. Egy közleményben a szabályozó hatóság nyilvánosságra hozta vádjait, miszerint a Kraken elmulasztotta regisztráltatni a SEC-nél a kripto-eszköz-staking szolgáltatás programját. Továbbá a staking program leállítására kötelezése mellett egy 30 millió dolláros büntetést is kiszabott a legnagyobb amerikai kriptotőzsdére.

“Esetről esetre láttuk, hogy milyen következményekkel jár, amikor magánszemélyek és vállalkozások a szövetségi értékpapír-törvények által biztosított védelmen kívül reklámozzák és kínálják a kripto befektetéseket. A befektetők nem kapják meg a nekik járó tájékoztatást, és emiatt súlyos károkat szenvednek el” – mondta Gurbir S. Grewal, a SEC végrehajtással foglalkozó részlegének igazgatója.

A Kraken vezetője reméli, hogy lesz valaki, aki szembeszáll a SEC-kel

A SEC vádjainak rendezése érdekében a két Kraken egység beleegyezett abba, hogy azonnal felhagy a kriptoeszköz-staking szolgáltatásával, és kifizeti a 30 millió dollártos büntetését. Jesse Powell, a Kraken társalapítója és vezérigazgatója ezután Twitteren megejegyezte, hogy reméli, hogy lesz olyan kriptotőzsde, amely szembeszáll a SEC-kel. Ugyanakkor tisztában van vele, hogy ez egy “brutális, hosszadalmas és drága harc” lenne, amivel a kriptotőzsde jelenleg nem tud megküzdeni.

Mit jelent ez a Kraken felhasználók számára?

A döntés meghozatala után az Egyesült Államok felhasználói egyszerűen el lesznek tiltva a stakelés lehetőségétől a platformon. Az eddig letétbe helyezett eszközeik (az ETH kivételével) automatikusan feloldódnak és visszakerülnek a felhasználók tárcáiba. Az Ethereum helyzete azért más, mert blokkláncán közelgőben van a Sanghai hard fork, mely kulcsfontosságú a lekötött Ethereum érmék szempontjából.

A frissítés az Ethereum hálózatán történő tranzakciók gas díjak csökkenését is magával hozza. Valamint egy szintén nagyon előnyös oldala a forknak az, hogy a befektetőknek többé nem kell tranzakciós díjat fizetniük a sikertelen tranzakciókért. Ugyanis bármilyen meglepő, a jelenlegi működés szerint ezek a díjak a tranzakciók sikerességétől függetlenül meg vannak fizetve, mivel a bányászoknak mindenképp meg kell erősíteniük azokat, és mint azt jól tudjuk, semmi sincs ingyen.

A kriptotőzsde a nem amerikai ügyfelek számára továbbra is kínál majd staking szolgáltatásokat különböző leányvállalatokon keresztül.

Ki a következő a SEC feketelistáján?

A pletykák szerint az Amerikai Értékpapír Tőzsdefelügyeletétől további végrehajtási intézkedések várhatóak. Samuel Andrew jelentése szerint az elkövetkező napokban és hetekben “több tőzsde és stabilcoin-kibocsátó kap majd Wells-értesítést”. Az említett értesítés egy olyan szabályozók által küldött jelzés, amelyben tájékoztatják a magánszemélyeket vagy vállalatokat azokról a befejezett vizsgálatokról, ahol jogsértéseket fedeztek fel. A felszólítás értesíti a címzetteket mind a feltárt jogsértések átfogó jellegéről, mind a címzett ellen indítandó végrehajtási eljárás típusáról.