Tanulmány készült a bicoin ingatlan iparágban történő felhasználásáról

Az amerikai ingatlan ügynökök szövetsége tanulmányt adott ki a blokklánc technológia és a bitcoin ingatlan iparágban való alkalmazhatósága kapcsán.

Az Amerikai Ingatlanügynökök Szövetsége 1,1 millió ingatlan ügynököt tömörít egybe. A legújabb tanulmányukban a bitcoin és a blokklánc felhasználási lehetőségeit vizsgálták. Különös figyelmet fordítottak az információ tárolás és továbbítás technológiájának és a rendszer állandóságának kérdéskörére.

Bitcoin ingatlan iparági felhasználhatósága

A tanulmány a “Blokklánc az ingatlan iparban: hasznos felhasználási területek” elnevezést kapta. A Szövetség megvizsgálta a bitcoin és más kriptopénzek mögötti siker döntő tényezőit. A biztonságot és a blokklánc állandóságát emelték ki a rendszer legfontosabb tulajdonságaként.

Az Ingatlan Ügynökök Szövetsége azonban úgy gondolja, hogy a nagy kriptopénz hálózatok még nem tudják kezelni az okos szerződéseket és megállapodásokat. A rugalmasság és funkcionalitás ugyanis biztonság kárára megy szerintük.

A szövetség a saját fejlesztésű blokklánc alapú protokollt ajánlja szemben a hagyományos bitcoin hálózattal. Öt kiemelt blokklánc alkalmazást fejlesztő vállalat termékét és az ingatlan piacon való alkalmazhatóságát vizsgálták. A ConsenSys, Factom, TrustStamp, RexMLS és a Ubiquity startupok szolgáltatásai kerültek be a tanulmányba.

A fenti említett cégek törekvései ellenére a Szövetség egyelőre azonban úgy látja, az ingatlan piac még szkeptikus a blokklánc technológia elfogadását tekintve.

“Az ingatlanhoz kapcsolódó blokklánc elfogadói a kezdetben kényelmetlenséggel fognak szembesülni, ami a tanulási folyamat része. Ezek a kudarcok jelenleg csak bonyolítják a bitcoin ingatlan iparban történő széleskörű elfogadását.” Írták a tanulmányban.

Költséghatékonyság, biztonság, sebesség és rugalmasság

Tuur Demeester bitcoin szakértő, az Adamant Kutatóközpont főszerkesztője szerint van egy alapvető kockázat abban, ahogy a blokklánc alkalmazhatóságát megközelítik. Amikor a bitcoin 2009-ben útjára indult, az egyszerűség mellett a korábban nem használt biztonsági funkciók révén nyerte el a módosíthatatlan digitális pénz megnevezést. A többi kriptopénz hálózatok és blokklánc alapú rendszerek, mint amilyen például az Ethereum is, a rugalmasságot és a funkcionalitást tették elsődlegessé a biztonsággal szemben. Ezáltal tették sérülékennyé a rendszereket a DoS támadásokkal szemben.

Mindegy milyen rendszert választanak, mindig választani kell a költséghatékonyság, a biztonság, a sebesség és a rugalmasság között. Az Ethereum például a rugalmasságért cserébe a biztonságot és gyorsaságot áldozta fel. Sőt akár sok esetben még a költséghatékonyságot is. Az ingatlan ügynökök szervezete ugyanazzal a problémával találhatja szembe magát, mint az Ethereum alapítói. Azaz, rengeteg technikai akadállyal kell megküzdeni, hogy az okos szerződések kivitelezhetőek és biztonságosak legyenek. Hasonló problémák felmerülésekor az ingatlan ügynökök, cégek és ügyfelek jelentős késéseket fognak tapasztalni a szerződések lezárásakor. Ez a probléma megoldásáig korlátozza a rendszer használhatóságát.

Idővel azonban, jó pár próbálkozás után, az iparágban is elterjedhetnek a blokklánc technológia alapú applikációk. Főleg a jogi konfliktusok és szerződéses nézeteltérések rendezése kapcsán lesz használható a blokklánc technológia a tanulmány szerint a jövőben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük