Tanulságos történet azoknak, akik még megbíznak a bankokban

Egyesek szerint a pénznek a bankban a helye, nem pedig a matrac alatt. A spanyol Francisco Guerrero ezzel most biztosan nem értene egyet, hiszen 6,5 millió euró tűnt el a bankszámlájáról.

Francisco Guerrero egy kis faluban él Castellon közelében, Valenciában, Spanyolországban. 68 éves, szakmája szerint kőműves. 2005 decemberében egy fáradtságos munkában töltött nap után megtudta, hogy milliomos lett. 6,5 millió euróval lett gazdagabb, miután nyert a Bonoloto nevű lottójátékon. Először azt hitte, hogy a nyeremény pesóban van, mert el sem tudott képzelni ennyi pénzt. Rendkívül boldog volt, akkor még nem sejtette, hogy a boldogságnak hamar vége szakad.

A kőműves annak ellenére, hogy gazdag lett, továbbra is a bejárt dolgozni. A nyereményt pedig a Santander bankban helyezte el. Az intézmény alkalmazottai azt mondták neki, hogy a pénz jó kezekben van és 17%-os hozamra számíthat évente, kockázatmentesen. Az El Pais spanyol újság hőse nemrég azonban 30 ezer eurót szeretett volna a lábműtétjére kivenni. A bankban viszont kisebb sokkot kapott, hiszen közölték vele, hogy az összes pénzét elvesztette. 14 évvel ezelőtt ugyanis a banki dolgozó kihasználva a spanyol férfi hiszékenységét, egy kockázatos, toxikos termékbe fektette a pénzt. Ezzel a szerencsétlenül járt kőműves nemcsak a pénzét veszítette el, hanem még adóssága is keletkezett. A befektetés után adót is kellett volna fizetni. Ezt valószínűleg nem teljesítette, mivel a férfi házára nemrég jelzálog került.

>>>Válts stabilcoinokat a CoinCashnél! Kattints a részletekért!

Harc a bankkal

A kőműves és családja úgy döntött, hogy harcol a pénzért. Csütörtökön a negyedik keresetet indították a bank ellen. A bank azzal védekezik, hogy Guerrero nem jártas a pénzügyekben és nem ismeri a magas kockázatú befektetések következményeit.

“A bank egy alkalmazottja azt mondta nekem, hogy a pénz jó kezekben van, nincs kockázat, én pedig vakon megbíztam benne. Tönkretették az életemet. Soha nem jártam iskolába, azt sem tudom, mi jelent az, hogy jövedelmezőség. Ha adsz nekem egy csákányt és egy lapátot, elvégzem a munkát, de a bankokról semmit sem tudok” nyilatkozta a pórul járt férfi.

A bíróság most úgy döntött, hogy a banknak körülbelül 2,3 millió eurót kell visszafizetnie.

Sajnálatos módon a mai oktatási rendszer nem tulajdonít túl nagy jelentőséget annak, hogy alapvető pénzügyi ismeretekkel vértezze fel a jövő nemzedékét. A pénz iránti tudatlanság fenntartása szándékos is lehet. A gyerekeknek az iskolában rengeteg mindent tanítanak, amik csak a lexikális tudást növeli, a hétköznapi dolgokról viszont semmit nem tudnak. Nem tudják, hogyan működik a monetáris rendszer, hogyan kell bankolni, milyen befektetési lehetőségek léteznek.

A bitcoin azonban segít a pénzügyi rendszer, a kormányok és a bankok jobb megismerésében. Ezenkívül hozzájárul a monetáris rendszer által előidézett gazdasági egyenlőtlenségek csökkentéséhez is.

Frissítve: 2020.03.09. 10:58 perckor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük