Tényleg meghalt a Világgazdasági Fórum alapítója és vezetője?

Néhány napja elképesztő posztok lepték el a közösségi média hasábjait. A felhasználók szerint Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum alapítója és feje elhunyt. Még a Wikipédián lévő oldalt is módosították. Tényleg meghalt a sokak által utalt 86 éves férfi vagy csak kacsa az egész?

Egyes közösségi média platformokon Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum alapítójának állítólagos kórházi kezeléséről keringenek pletykák. Felhasználók ezrei még ennél is tovább mennek, halálhírét keltve a férfinek. Valaki még a Wikipedián található profilját is átírta, amelyet sokan a halálhír megerősítésére használtak fel. A hír eredetileg április 14-én jelent meg a szatirikus tartalmáról ismert Weekly Crier weboldalon. A szóban forgó portál cikke azt állította, hogy a Világgazdasági Fórum (WEF) elnöke kórházba került; ezt az állítást azonban semmilyen ellenőrizhető bizonyíték vagy hivatkozás nem támasztja alá. A megjelenés után azonban megállíthatatlanul elterjedt a hír a különféle platformokon.

Az interneten keringő, a halála bizonyítékaként bemutatott Wikipedia képernyőfotókról később kiderült, hogy csak a felhasználók szerkesztették át, hivatalos közlemény nélkül. Yann Zopf, a Világgazdasági Fórum (WEF) szóvivője kategorikusan cáfolta a híreket.

Zopf kijelentette, hogy “az ilyen állítások teljesen megalapozatlanok. Schwab professzor egészségi állapota kiváló”. Hozzátette, hogy “mint sok magas rangú személy és szervezet, ő és a Világgazdasági Fórum is összeesküvés-elméletek és dezinformációs kampányok célkeresztjébe került”.

Egyre több hír szóbeszéd kering Schwab-ról

A Schwab egészségére vonatkozó állítások kéz a kézben járnak azokkal, amelyek szerint az amerikai Delta Force letartóztatta Schwab-ot svájci otthonában.

A Real Raw News weboldalon megjelent cikk azt állítja, hogy a Delta Force rohamosztaga “halálos tűzharc” után tartóztatta le a férfit az otthonában, és hogy az ágyában találták meg egy adrenokróm infúziós gépre kötve, amely anyag számos összeesküvés-elmélet középpontjában áll.

Az X-en, a Redditen és a Facebookon több poszt is megosztotta az állítólag Delta Force általi letartóztatást, bár némelyikük legalább egy adag szkepticizmussal.

A WEF nem tett egyébként említést letartóztatásról, és egy gyors Google-keresés a történetre a megbízhatóbb hírportálokon sem hozott eredményt.