Tesla: több ezer eladatlan autó hever egy amerikai telepen, sorsuk bizonytalan

Teslák ezrei vannak egy amerikai telepen. Az Egyesült Államokban, a St. Louis-tól nem messze található Chesterfield Mall bevásárlóközpontnál, több ezer eladatlan Tesla várja sorsát.

A Jalopnik portál szerint a látványt nem lehet figyelmen kívül hagyni, mivel Elon Musk cége “láthatóan nem tud elég autót eladni ahhoz, hogy megfeleljen a gyártási ütemnek”. Egyszóval a Tesla termelése messze meghaladja a keresletet, amire 2023 folyamán aligha volt példa.

A hivatalos adatok szerint a neves amerikai autógyártó 46 561 autóval többet gyártott, mint amennyit 2024 első negyedévében leszállítottak, ennek következtében ez a többlet a gyárak mellett, bevásárlóközpontokban és repülőtereken parkol, részben azért, mert a cég már nem tudják őket hova tenni.

A fent említett Chesterfield Mall, emblematikusan mutatja az imént leírt helyzetet. A területet hamarosan lebontják egy új, 2 milliárd dolláros projekt miatt, és a határidőre (augusztus 31-i dátummal) készülve a Staenberg Group alelnöke (a bevásárlóközpont tulajdonosa), Tim Lowe a KTVI-nek elmondta: “Van egy tervünk arra, hogy alternatív felhasználási lehetőségeket teremtsünk a bevásárlóközpont számára, mielőtt lebontanánk. Az egyik ilyen felhasználási mód az, hogy az emberek különböző dolgokra használhassák a bevásárlóközpontot. Az egyik ügyfelünk a Tesla, amelynek van egy márkakereskedése a Chesterfield Valleyben, de nincs elég hely az összes autó parkolására, amelyet ide szállítanak. Ezért a parkolóban bérelnek helyet az autóik tárolására.”

Lowe szerint legalább 300 Tesla jármű parkol ott, de a nyilvánosságra került felvételek szerint ennél jóval több autóról van szó. A Teslának azonban esze ágában sincs lassítani a gyártást, hiszen a kaliforniai Fremontban található gyárról készült légi felvételek szerint az autók továbbra is nagy ütemben gördülnek le a szerelőszalagokról, és várják, hogy az eladások ismét növekedni kezdjenek a várakozásoktól minden bizonnyal elmaradó évkezdet után.

Ez egy kritikus időszak a vállalat számára, amit a berlini Giga Factory-ből érkező hírek is megerősítenek, ahol egyes aktivisták erőszakos tiltakozására került sor, beleértve a rendőrséggel való összecsapásokat és letartóztatásokat is. A helyzetet tovább bonyolítja az, hogy az elektromos autógyár több ezer dolgozót fog hamarosan elbocsátani, a Tesla Model 2 jövőjével kapcsolatban pedig egyre nagyobb a bizonytalanság.