A Tether áll a kínai tőzsdei ügyletek többsége mögött

Két évvel azután, hogy Kína betiltotta az ICO tokenkereskedést és kriptotőzsdéket, a kínai kereskedők továbbra is húzzák előre a piacot a dollárhoz kötött stabilcoin, a Tether (USDT) segítségével.

A kriptokereskedelemmel foglalkozó vállalkozások számára korlátozott a hozzáférés a kínai banki szolgáltatásokhoz, ám ennek ellenére virágzik a piac” – nyilatkozta a CoinDesknek a Dragonfly Capital Partners társalapítója, Alexander Pack.

A kereskedők általában stabilcoinok használatával kerülik meg a banki korlátozásokat. A CoinMarketCap szerint a forgalomban lévő USDT ebben a hónapban elérte a legmagasabb értéket, 4 milliárd dollárral. A Tethert állítólag a Huobi és a Binance tőzsdéken bonyolított összes ügylet 40-80%-a során használták, amelyek közül az utóbbi már USDT elszámolású kölcsönöket is kínál.

A CoinMetrics blokkláncra vonatkozó adatai alapján elmondható, hogy idén augusztus 7-án az USDT éves aktivitási csúcsot mutatott 78 100 aktív pénztárcával és közel 21 300 Ethereum alapú USDT-vel. Az ETH Gas Station adatszolgáltató szerint a Tether közel 283 000 dollár díjat fizetett az ethereum bányászoknak azért, hogy a stabilcoin egy másodlagos verzióját futtassa. (Ez alatt tervben van egy újabb Tether cég által kibocsátott stabilcoin, ami ezúttal a kínai jüan fedezetű.)

“A Tether Kínában jó likviditással rendelkezik” – mondta egy anonimitást kérő kínai befektető. „Az egyik elsődleges felhasználási területe a fiat be- és kivezetése a kriptotőzsdéről. Azt tapasztaltam, hogy néhányan a Tether-t használják a legális, határokon átnyúló kereskedelmi ügyeleteikhez is.”

Két ázsiai tőzsdén kívüli kereskedő tapasztalata alapján elmondható, hogy ügyleteik jelentős része olyan kínai ügyfelektől származik, akik USDT-t használnak vagyonuk mozgatására Kína szigorú tőkekontrollja miatt.

A Tether és a Bitfinex kapcsolata

A szakértők azt feltételezik, hogy az USDT népszerűségéének növekedését inkább a bikapiac lehetséges visszatérése iránti lelkesedés, nem pedig a tőkemenekítés okozza. A Tether a legegyszerűbb módja annak, hogy viszonylag stabil értéken tartsuk vagyonunkat egy olyan tőzsde esetében, amely nem fogad el dollárt.

Az OTC-k biztosítják a fiatok átváltását az USDT-re. Ezután a kínai kereskedők az USDT segítségével likvidálják portfóliójukat azokon a globális tőzsdéken, mint a Binance, Huobi vagy OkCoin. Ez a művelet nagyban befolyásolja a bitcoin piacát is, mivel a kereskedők és tőzsdék általában a kriptovaluták királyát használják a tőzsdén kívüli fiatpénz likviditáshoz. A Kraken és a Bitfinex is kínál ilyen bitcoin kereskedési párokat.

Egy hongkongi kereskedő szerint “Dollármilliárdok érkeznek Kínából, tőkekontroll ellenőrzés nélkül.”

A Tether 2019-es relatív stabilitása, amely például augusztusban csak néhány centtel ingadozott a növekvő kereslet ellenére, figyelemre méltónak tűnhet. Habár a kibocsátó társaság jogi tanácsadója elismerte, hogy a stabilcoint nem egy az egyben fedezi az amerikai dollár és a kibocsátó testvérvállalata, a Bitfinex ellen New Yorkban jogi ellenőrzést indítottak, a Tether népszerűsége nem csökken. A névtelen kínai befektető szerint sok kereskedő úgy látta, hogy a Bitfinex 1 milliárd dolláros tőzsdei LEO token kibocsátása (IEO) valójában bankmentés volt, hogy így biztosítja az USDT fedezetet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.