Miért a Tether a stabilcoin-piac koronázatlan királya?

A stabilcoinok a kripto-ökoszisztéma és a decentralizált pénzügyek szerves részét képzik. Az általában stabilizált árfolyammal, az esetek túlnyomó részében az amerikai dollárhoz kötött kriptovaluták mögött egy külső entitás áll, mely a blokkláncon veri ezeket a tokeneket, és céljuk egyfajta hidat képezni a fiat valuták és a kriptovaluták között.

A stabilcoin piac 2024-re ismét meghaladta a 160 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, melynek jelentős részéért az USDT mögött álló kibocsátó, a Tether felel. A Tether célja, hogy a kriptovaluták közötti átváltás során stabil árfolyamot biztosítson, ugyanakkor ez az egyértelmű dominancia jó-e a piacnak?

A Tether egyeduralma a stabilcoinok piacán

A Tether 2014-ben jelent meg a kriptovaluták piacán, számos bikapiacot és medvepiacot túlélt már úgy, hogy az általuk kibocsátott USDT árfolyama jelentősen nem mozdult el az amerikai dollártól. Az USDT piaci kapitalizációja a CoinGecko adatai alapján 110 milliárd dollár, ezzel pedig a stabilcoin piac majdnem 70%-át dominálja. Az egyébként harmadik legnagyobb kriptovaluta a kereskedési volumenben toronymagasan legnagyobb forgalmat bonyolítja le a kirpotvaluták közül köszönhetően annak, hogy a legtöbb tőzsdén, mint például a Binance-n, a Coinbase-n vagy az OKX-en is jelen van és átváltásra szolgál.

A Tether (USDT) piaci kapitalizációjának változása, forrás: CoinMarketCap

Annak ellenére, hogy a Tether működése számos ellentmondást váltott ki a kriptoközösségen belül, a cég hatalmas USD-tartalékkal rendelkezik, mely készpénzben vagy készpénz-egyenértékesben jelenik meg a vállalat mérlegében. A Tether Limited-et az elmúlt időszakban is számos alkalommal próbálták vizsgálat alá vonni, első sorban versenytársai, mint például az USDC mögött álló Circle, a cég mindig együttműködött a hatóságokkal és igazodott az éppen érvényben lévő, aktuális szabályozásokhoz. 2024-re a Tether odáig jutott, hogy működési eredménye a legnagyobb bankokkal is felveszi a versenyt.

A stabilcoin piac összetétele

Az első sorban stabilitást és átváltást biztosító stabilcoinok piaci kapitalizációja jelenleg 161 milliárd dollár, mellyel nagyjából a teljes kriptovaluta piac 6,6-6,8%-ért felelnek. A stabilcoinok legnagyobb képviselője egyértelműen a Tether, azonban érdemes még kiemelni az USDC mögött álló Circle-t, melynek kapitalizációja 33,5 milliárd dollár körül mozog és a MakerDAO által kezelt Dai-t.

A 2022 májusában tapasztalt Terra Luna- és Anchor Protocol összeomlásakor elmozduló UST/USD pegnek köszönhetően a piac jelentős átalakulásokon ment keresztül az utóbbi időben. Nemsokkal ezt követően a New York-i Pénzügyi Szolgáltatások Minisztériuma (NYDFS) felszólította a Paxos-t, hogy hagyja abba a Binance stabilcoinjának, a BUSD-nek a verését, melyet véglegesen 2023 novemberében állítottak le. Ennek köszönhetően a Binance ugyan veszített piaci vonzerejéből, de teljes mellszélességgel beállt a First Digital USD, vagyis az FDUSD mögé, mely mára a 24. legnagyobb kriptovaluta lett a maga 4,4 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával.

További érdekesség, hogy a stabilcoinok piacára a hatóságok is kiemelt figyelmet fordítanak, az előző két esetből okulva az Európai Unió által megszavazott MiCA, vagyis a kriptoeszközök piacáról szóló rendelet is először a stabilcoin-szabályozást véglegesíti 2024 júliusától, míg a többi rendelet csupán 2025 januárjától lesz érvényes.

A stabilcoin-beáramlás átalakulása

A DeFi Llama adatai alapján a stabilcoinok összértéke 2022 áprilisában érte el a csúcsát, a 188 milliárd dollárt. A történelem egyik legnagyobb medvepiacán tapasztalt kiábrándulás során számos befektető visszatért a hagyományos eszközökhöz, ehhez pedig rendkívüli mennyiségű stabilcoinra volt szükség. Lokáis minimumát 2023 októberében érte el a stabilcoin piac, mely azóta töretlen növekedést mutat, köszönhetően az eladási nyomás csökkenésének és az érdeklődés növekedésének, mely megnyilvánult a kriptovaluták árfolyamában is.

A stabilcoinok netflow-ja, vagyis a beáramlás és kiáramlás egyensúlya, forrás: IntoTheBlock

Ennek ellenére 2022 januárja óta a kiáramlás mértéke folyamatosan túlmutat a beáramlásén, ezzel esetenként 6-8 milliárd dolláros negatív egyenleget eredményezve. Ez a fajta eladási nyomásnövekedés ugyanakkor nem tükrözi a teljes piaci képet, hiszen 2023 januárja óta a piac töretlenül növekszik, csupán egy érdekesség a piac egészén belül.