Az Egyesült Államok a Tether segítségével szerzett vissza 1,4 millió dollárt

A kriptopiac fellendülésével és az új befektetők megjelenésével egyre gyakoribbá válhatnak az átverések. Nemrég az USDT mögött álló kibocsátó cég, a Tether segédkezett az Egyesült Államok kormányának visszaszerezni közel másfél millió dollárnyi ellopott pénzt, mely mögött egy tech support átverés húzódott. A két fél együttműködése elősegítheti az integritás fokozását, ugyanakkor felvet kétségeket a kriptopiac anonimitását illetően.

Így szerzett vissza a Tether 1,4 millió dollárt

Az Egyesült Államok Illiinois államának északi kerülete szerint ez volt az első alkalom, amikor cold storage wallet-ből / unhosted wallet-ből – magyarul: fizikai formában megjelnő kriptotárca – sikerült visszaszerezni USDT-t, a Tether által kibocsátott stablecoint. Az ügyészség állítása szerint egy állítólagos műszaki támogatást nyújtó csapat keresett fel idős embereket azzal az okkal, hogy az általuk bankszámlán tárolt összeg nincs biztonságban, ezért váltsák azt le USDT stablecoinra, és utalják át egy harmadik félnek.

A Tether kulcsfontosságúnak minősített beavatkozása során az eltulajdonított eszközök átruházásra kerültek az Egyesült Államok ügyészsége számára. A visszaszerzett pénzeszközöket a nyomozás ideje alatt visszajuttatták a csalás áldozataihoz.

Az integritás fenntartása a kulcs

Paolo Ardoino, a Tether vezérigazgatója úgy nyilatkozott az eset kapcsán, hogy a vállalat és az Egyesült Államok kormánya közötti közös akció mérföldkő volt a vállalat céljait illetően, hiszen a Tether elsődleges célja a felhasználók védelme és a tiltott tevékenységek felszámolása. Ardoino kijelentette, hogy világszerte hajlandó együttműködni bűnüldöző szervezetekkel azért, hogy a kriptokörnyezetet biztonságosabbá tegyék, és az ipart elmozdítsák a szürkezónás megítélésből.

A Tether még tavaly decemberben jelentette be, hogy az Igazságügyi Minisztériummal (DOJ), a Szövetségi Nyomozóirodával (FBI) és a titkosszolgálattal is együttműködésre lépnek pont az e féle csalások megakadályozása érdekében. Ardoino felfedte, hogy a titkosszolgálat hozzáférést kapott a cég platformjához, és ugyanezt tervezik az FBI-val is.

Mégsem olyan anonim, mégsem olyan titkos

A kriptovaluták – ahogyan azt a nevük is remekül mutatja – egyfajta titkosítást kívánnak megvalósítani, mely ugyan nem a teljes anonimitásra, de legalább a valós kilét elfedésére törekszenek. A blokklánc technológia természeténél adódóan teljes körű elszámolhatóságot, nyomon követhetőséget biztosít mindenki számára, ugyanakkor a közvetítő nélküli rendszerek számos esetben a valós személyazonosság elfedését szolgálják. Többek között ezért szürkezónás terület, hiszen nemcsak az innovatív technológia rajongói, hanem a bűnözők is előszeretettel használják.

Azáltal, hogy a Tether már nemcsak egy centralizált tőzsdével, vagy egy hot wallettel – magyarul: internethez csatlakoztatott tárca – képes interakcióra lépni, megkérdőjeleződik a kriptovaluták transzparenciája, mely megosztóvá tette a Tether bűnüldöző akcióját is. Alapvetően sokan azért pártoltak át ehhez a fiatal, peer-to-peer rendszerhez, mert egy olyan rendszert kívánnak használni, mely felett az államnak nincs ellenőrzési joga. Amennyiben a Tether és a többi kriptovalutával foglalkozó cég teljes ellenőrzést ad az állami szerveknek, úgy a kriptovaluták ezt a funkciójukat elveszítik.

Így ismerd fel a csalókat

Abban minden jó hiszemű ember egyetért, hogy a csalóknak és bűnözőknek szűkebb mozgásteret kell biztosítani, ezeket a biztonsági lépéseket a tapasztalt kriptorajongók már tudják. Ugyanakkor most, hogy fellendülni látszik a kriptovaluta piac, és nemcsak intézményi, hanem lakossági befektetők is megjelenni látszanak, érdemes néhány alapvető óvintézkedésre felhívni a figyelmet.

Hiába az innovatív iparág, a kriptopiac sem arról szól, hogy ingyen pénzt osztanak a jószándékú milliomosok az embereknek. Amennyiben valaki garantálni próbálja a kockázatmentes profitot, a nagy megtérülést vagy a végtelen hozamokat, jobb óvatosnak lenni, mert senki sem ennyire rendes. A Telegramon, Discordon, Twitteren és Instagramon számos csaló jelentkezik be azzal az indokkal, hogy keress pénzt követésekkel, reakciókkal, ugyanakkor ezek mind ugyanarra mennek: átverés.

Az is előfordulhat, hogy ismert személyek, oldalak formájában jelennek meg a csalók és százezer követővel rendelkező befolyásos entitásokat másolnak le vissza nem térő pénzügyi lehetőségeket felvázolva. Ennél egy fokkal alaposabb csalás, amikor a felépített kriptoprojekt – lásd a Terra Luna esetében – rejti a csalást, és egyszerűen csak összeomlik a piramis, vagy kipukkad a lufi, kriptos közhelyekkel élve.

Mindenesetre nem árt vigyázni, hiszen a 2020-as évekre az adat lett az egyik legdrágább fizetőeszköz. Soha, semmilyen körülmények között ne add ki a jelszavad, az adataid, a kulcsokat és a szokásaid.