Egy kereskedő 131 ezer dollárnyi USDR-t eladott 0 USDC coinért

Érdekes tranzakció ment végbe október 11-én, amikor egy kereskedő 131350 Real USD (USDR) coint cserélt el 0 USDC coinért. Így konkrétan a teljes összeget elveszítette. A Lookonchain hozta le először az információt október 12-én. Eszerint a BNB Chainen hajtották végre a swapet az OpenOcean nevű decentralizált tőzsdén keresztül. Pont akkor, amikor az USDR elveszítette értékének közel 50%-át egy likviditási összeomlás során.

A veszteséges USDR tranzakció története

Egy MEV bot azonnal észlelte is a likviditási problémákat és 107002 dollár profitot termelt egy arbitrázs tranzakción keresztül. Amikor nagyon gyenge a likviditás, akkor egy decentralizált tőzsdén akár 100%-os is lehet a rövidtávú értékvesztés. Még 2022. szeptemberében egy kereskedő 1,8 millió dollárnyi Compound USD (cUSDC) coint akart eladni az Uniswap v2-n keresztül és mindössze 500 dollárt kapott érte. Ekkor is egy MEV bot hajtott végre egy arbitrázs tranzakciót előtte, hogy aztán több mint 1 millió dollárnyi profitot zsebeljen be. Október 11-én az USDR akkor veszítette el az értékét és a kötését, amikor felhasználók több mint 10 millió stabilcoint igényeltek vissza.

És bár 100%-ban fedezett az USDR, a teljes eszközeinek csak 15%-át fedezik likvid TNGBL tokenek, a maradék mögött nem túl likvid tokenizált ingatlanok állnak. A mögöttes ingatlanokat pedig azonnal nem lehet értékesíteni, hogy így elégítsék ki a befektetők kiutalási igényeit. Így pedig a Real USD nem tudta kielégíteni a befektetői visszavonási igényeket, ami a likviditás és a bizalom bedőléséhez vezetett. A tanulság pedig egyértelműen az, hogy likvid eszközöket nem lehet nem likvid eszközökkel fedezni. Plusz ugye a tokenizált ingatlanokat ERC-721 standarddel készítették, nem ERC-20-szal. Így még kevesebb esély volt kielégíteni a kéréseket.