Egyetlen nap alatt 4,4 millió dollárnyi kriptót loptak el egy jelszókezelő felhasználóitól

A híres blokklánc elemző, ZachXBT szerint a LastPass jelszókezelő alkalmazás felhasználóitól több millió dollár értékű kriptovalutát loptak el mindössze egyetlen nap alatt.

A ZachXBT néven ismert blokklánc kutató az X-en jelentette be, hogy a LastPass meghackelését követően a múlt héten egyetlen nap alatt több tucat felhasználót érte támadás.

“Csak 2023. október 25-én újabb, körülbelül 4,4 millió dollárt loptak el több mint 25 áldozattól a LastPass hack eredményeként. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, ha valaha is a LastPass-ben tároltad a jelszavaidat vagy a privát kulcsaidat, azonnal utald át a kriptódat.” – írta ZachXBT az X-en.

A nagyobb vagyonnal rendelkező befektetőket vették célba a hackerek

Taylor Monahan, a népszerű MetaMask kriptotárca egyik fejlesztője szerint több mint 80 kriptocím került veszélybe, amelyek több mint 25 felhasználó tulajdonában vannak. Monahan szerint úgy tűnik, hogy a mostani lopássorozat egy nagyobb, 2022 decemberéig visszanyúló ügyhöz kapcsolódik, márciusban ugyanis a LastPass nyilvánosságra hozta, hogy két olyan támadás is érte az alkalmazást, amelyek lehetővé tették a hackerek számára, hogy hozzáférjenek a felhasználók adataihoz.

A MetaMask fejlesztője egyébként korábban azt is megjegyezte, hogy a hackerek a jelek szerint a nagyobb vagyonnal rendelkező tulajdonosokat vették célba.

“Az áldozatok profilja továbbra is a legszembetűnőbb dolog… Neves kriptovállalatok alkalmazottai, kockázati tőkebefektetők és olyan emberek, akik decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollokat hoznak létre, szerződéseket telepítenek, teljes csomópontokat futtatnak, és az Ethereum Name Service-t használják…” – írta Monahan az X-en.

„Az is feltűnő, hogy ezeknek a lopásoknak nincs kis vagyonnal rendelkező áldozata. Nincs olyan áldozat, aki 100 vagy mondjuk 1000 dollárt veszített. A legkisebb összeg, amit egy magánszemélytől elloptak, jóval több mint 10 000 dollár.” – tette hozzá a MetaMask fejlesztője.