Több milliós kártérítéssel zárul a TON-projekt jogi vitája

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

18,5 millió dolláros kártérítés megfizetését követeli az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet a Telegramtól a TON-projekt kapcsán.

Hat hónapos jogi hercehurcát zárhat le az SEC New York-i bírósághoz benyújtott javaslata. Ennek értelmében a Telegramnak 1,19 milliárd dollárt kell végkielégítésként befektetőinek fizetnie, 18,5 millió dollárt a bizottsághoz kell eljuttatnia, és bármilyen digitális valuta kibocsátása esetén előzetesen kell egyeztetnie az SEC-vel.

A visszatérítések folyósítására 4 évet kapott a vállalat, míg az SEC már 30 napon belül a számláján akarja látni a pénzt – derül ki a benyújtott dokumentumból.

A bírósághoz eljuttatott javaslat szerint az SEC-nek kifizetett összegeket az Egyesült Államok kincstárába továbbítják majd. A vagyont a „kormány számára befizetett, valamennyi célra felhasználható büntetés”-ként fogják kezelni – írta az SEC.

Az USA keze hosszabb, mint gondolnánk

Ahogy arról korábban a BitcoinBázison is beszámoltunk, a bizottság még 2019 októberében nyújtott be keresetet a vállalat ellen, miután az 1,7 milliárd dollárt gyűjtött össze a TON blokkláncprojekt fejlesztésére. A vád az volt, hogy a hálózaton keresztül kibocsátott gram tokenek valójában nem bejegyzett értékpapírnak minősülnek.

banner

A szövetségi bíróság a tőzsdefelügyelet oldalára állt, amikor az arra kérte, hogy bárminemű tokenkibocsátást tiltson meg a Telegram számára. Bár az üzenetküldő először fellebbezett, később felhagytak ezen törekvésükkel.

Pavel Durov májusi blogbejegyzése szerint az USA által eléjük gördített akadályok miatt végleg felhagynak a TON blokkláncán végzett munkálatokkal.

Ennek okán a bíróság döntése érthető, a korábbi tervek szerint ugyanis a 2021 áprilisára tervezett induláskor visszafizették volna befektetőiknek a beruházásaik 110%-át. Azok azonban dönthettek egy korábbi kiszállás mellett is, amely csak 72%-os megtérítést kínált.

Ez az ajánlat viszont csak a nem amerikai befektetők számára volt elérhető, az USA-beliek kénytelenek voltak megelégedni a 72%-kal.

Ekkor még nem sejthették, hogy az Egyesült Államok keze az államhatárnál távolabbra is elér. Ahogy Durov akkor fogalmazott:

[…] mi, az USA-n kívül élő emberek, szavazhatunk az elnökeinkről és választhatunk parlamenti képviselőket is, de pénzügyi és technológiai szempontból még mindig az Egyesült Államoktól függünk.

Az ügyben éppen ezért további érdekesség, hogy bár az amerikaiak mindössze 400 millió dollárral járultak hozzá a projekthez, az SEC javaslata értelmében mégis a teljes befektetői réteg – legyen az amerikai vagy sem – jogosult a visszatérítésre.

A Telegram mindenbe belemegy

Pavel Durov, a Telegram alapító-vezérigazgatója Telegram-csatornáján kifejezte, miszerint nincs ellenvetésük az ítéletre vonatkozóan, és szerencsésnek nevezte, hogy véget érhet a jogi csatározás.

Az üzenetküldő-szolgáltatás hivatalos közleménye szerint:

A ma (június 25. – a szerk.) benyújtott megállapodás újra megerősítette elkötelezettségünket a fennmaradt összegek vásárlóknak való visszafizetésére a Vásárlási Szerződések értelmében. Közvetlenül vagy hitelek formájában már most is több mint 1,2 milliárdot fizettünk vissza vásárlóinknak.

Egy ügyvéd szerint a bíró is mindenbe belemegy

Philip Moustakis, a Seward & Kissel LLP ügyvédje, az SEC korábbi jogi képviselője úgy véli, hogy a New York-i bíróság valószínűleg el fogja fogadni a javasolt ítéletet. „Nagyon ritka, hogy egy bíróság elutasítson egy SEC által benyújtott határozatot, ha az alperesek is beleegyeznek abba” – mondta Moustakis a Cointelegraph-nak.

Az ügyvéd kiemelte, hogy az 1,2 millió dolláros kártérítés nem meglepetés, annak ellenére, hogy az amerikaiak 400 millió dollárt fizettek be. Moustakis megjegyezte, hogy az SEC-t semmi nem akadályozza meg abban, hogy az összes befektető (beleértve a nem USA-belieket) nevében eljárjon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.