A Facebook után a Telegram is megszívhatja a kriptopénzével

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) kirobbanó formában van. Miután újra elkaszált egy bitcoin ETF-et, most a Telegram Gram tokenkibocsátásra ugrott rá.

Történt ugyanis pénteken, hogy a SEC felszólította a Telegrammot, hogy állítsa le a Gram token értékesítését. A szabályozó szerint a Telegram leányvállalata, a Gram tokenkibocsátó TON Issuer Inc. elfelejtette regisztrálni a korábbi 1.7 milliárd dollárnyi tőkét behúzó tokenértékesítést. A SEC szerint a Gram token értékpapírnak felel meg, és ezért a SEC-nek fennhatósága van verdiktet kimondani a Telegram kriptopénze fölött.

“A mai vészhelyzeti akciónk célja, hogy megakadályozzuk a Telegrammot, hogy olyan digitális tokennel árassza el az amerikai piacot, amit jogtalanul értékesített,” írja Stephanie Avakian, a SEC végrehajtási bizottságának társelnöke. “Gyanítjuk, hogy a vádlott nem biztosított megfelelő információt a befektetőknek a Gram tokenről és a Telegram üzleti tevékenységéről, pénzügyi helyzetéről, kockázati tényezőkről és menedzsmentről, amire az értékpapír törvények értelmében köteles.”

És a hirtelen ukáz meglehetősen kényelmetlen helyzetbe sodorta a Telegrammot ugyanis a befektetők felé vállalt ütemterve alapján október 31-éig szétosztja a befektetők között a Gram tokenek első részletét. Ám amennyiben nem képes rá határidőig, akkor vissza kell fizetnie az 1.7 milliárd dollárnyi behúzott tőkét. A SEC szerint 171 magánbefektető és szervezet vásárolt 2.9 millió darab Gram tokent és ebből 39 amerikai regisztrációjú vagy állampolgárságú entitás.

“Többször is kijelentettük, hogy a kibocsátók nem hagyhatják figyelmen kívül a szövetségi értékapír törvényeket azzal, hogy a terméküket kriptopénznek vagy digitális tokennek címkézik,” írta Steven Peikin, a SEC végrehajtási bizottságának másik társelnöke. “A Telegram előnyt akar kovácsolni egy nyilvános kibocsátásból anélkül, hogy megfelelne a régóta törvénybe foglalt adatmegosztási felelősségnek, ami a befektetőközösség védelmét szolgálja.”

A SEC a figyelmeztetést pénteken a manhattani szövetségi bíróságon adta be. A Telegrammot és TON Issuer céget két értékpapír regisztrációs törvény megsértésével vádolja és amennyiben a bíróság elfogadja, akkor a Telegram kénytelen lesz módosítani, leállítani vagy felfüggeszteni a Gram token kibocsátását, plusz ehhez jöhet még egy vaskos bírság is, legalábbis az Egyesült Államokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.