A Bitcoin Ordinals alkotója reformra készül

A Bitcoin Ordinals protokoll mögött álló fejlesztő jelentős változásokat javasol arra nézve, hogy a szoftver hogyan számozza a digitális alkotásokat a blokkláncon.

Casey Rodarmor, a Bitcoin Ordinals protokoll fő fejlesztője kedden bejelentette, hogy jelentős változtatást javasol a szoftverben, amelyet a felhasználói bázis szkepticizmussal szemlélhet.

Az X-en kedden közzétett bejegyzésben Rodarmor kifejezetten a kanonikus számozási rendszer depriorizálását javasolta, amely egyedi és sokak által keresett számokat rendel a Bitcoin hálózaton létrehozott feliratokhoz.

A kezdetek óta minden egyes, az Ordinals segítségével létrehozott digitális alkotás egyedi számot kapott. Ezek a számok, a sorozatszámokhoz hasonlóan, a digitális művészeti alkotások identitásának alapvető részévé váltak. A vevők az alacsonyabb számozású beírásokat értékesebbnek tekintették, ami arra késztette a gyűjtőket, hogy kifejezetten keressék ezeket a pozíciókat a számozási hierarchiában. Például a Casey Rodarmor tulajdonában lévő „0. beírás” nagyon keresettnek számít.

A változás ugyanakkor nem befolyásolja majd azt a számozási rendszert, amelyet a protokoll a Bitcoin blokkláncon lévő egyes satoshikhoz rendel. Ezek továbbra is külön számértéket kapnak a Bitcoin blokkokban történő megrendelésük alapján.

Rodarmor aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a stabil feliratszám fenntartására irányuló erőfeszítések „bonyolult kódot eredményeznek, és akadályozzák a protokoll fejlődését”. Majd kifejtette: „Annak szükségessége, hogy az új változtatások ne módosítsák a meglévő beírások számát, nehézkessé és megerőltetővé tette a fejlesztési folyamatot.”

Rodarmor javaslata élénk vitát válthat ki az Ordinals közösségben, valamint az NFT-gyűjtők és a kriptovalutákkal foglalkozók körében. Érdemes azonban megjegyezni, hogy maga Rodarmor úgy véli, hogy a rendszer már eleve instabil. A problémák orvoslására irányuló múltbeli kísérletekről, például negatív számozású „átkozott beírások” (cursed inscriptions) protokollhoz való hozzáadásáról, a következőket írta:

Az „átkozott beírásoknak” és a negatív beírásoknak számos árnyoldala van:

  • A beírás száma most nem mond semmit a beírás elkészülési sorrendjéről.
  • Az átkozott beírások nyomon követéséhez szükséges logika hibákhoz és bonyodalmakhoz vezet.
  • Az átkozott beírástípusok „áldása”, azaz annak eldöntése, hogy egy bizonyos blokkmagasság után bizonyos átkozott beírástípusok már nem negatív, hanem pozitív számokat kapnak, koordinációt igényel.
  • Az átkozott beírásszámok tartósan instabilak, így a beírásszámok nagy része már a status quo alatt is instabil.

A Rodarmor által javasolt megoldás a saját szavaival „véglegesen instabillá” tenné a meglévő beírásszámokat, megváltoztatva azt, hogy az indexelők hogyan kezelik ezeket az információkat, ahelyett, hogy teljesen megszüntetné őket.

Egyes piaci megfigyelők máris támogatják döntést, például Charlie Spears a Luxortól a következővel kommentálta azt: „A beírásszámok shitcoinok, a szám túlhangsúlyozása pedig rosszul kigondolt protokolldöntésekhez és furcsa piaci dinamikához vezetett.”

Idővel kiderül, hogy a piac is egyetért-e a változtatásokkal vagy sem.