Több mint 75 új bank csatlakozott a JPMorgan blokklánc fizetési tesztjéhez

A JPMorgan, az ausztrál ANZ és a Royal Bank of Canada blokklánc alapú fizetési tesztjéhez több mint 75 új bank csatlakozott, írja az FT.

A három bank még 2017 októberben indította közös projektjét azzal a céllal, hogy csökkentse a bankközi utalások idejét és költségét.

Az Interbank Information Network (IIN), azaz a bankközi információs hálózat névre keresztelt platformot a Quorumra építették, ami egy JPMorgan által kifejlesztett ethereum alapú blokklánc hálózat, majd később leányvállalattá cserepedő szervezet.

Egy nagybanki csoport, több mint 75 új bank és pénzügyi vállalat, köztük a Societe Generale és a Santander is csatlakozott a JPMorgan teszthez, mivel egyre több a rivális bankok által fejlesztett és piacra dobott hasonló fizetési rendszer.

Jason Goldberg a JPMorgan banki elemzője az FT-nek azt nyilatkozta, a fizetési rendszerek terén érzik a bankokat a legnagyobb veszélyben a nem banki versenytársakkal szemben hozzátéve:

“Blokklánccal sokkal jobban házon belül tarthatják az üzletet.”

A teszt elsődleges célja, hogy orvosolja azokat az utalásokat, melyek hibásak vagy megfeleltetési okok végett nem mennek át. Az ilyen jellegű problémák több hetet is igénybe vesznek és sokszor több bank együttműködését igényli.

A teszt során a bankok 14 500 dollárig tranzaktálhatnak az IIN hálózatán ami várhatóan emelkedni fog ahogy egyre több bank kezd el csatlakozni hozzá.

A JPMorgan várhatóan több fizetőeszközt kapcsol be a rendszerbe, mely pillanatnyilag csak amerikai dollárban tud utalásokat lebonyolítani.