Több száz millió eurót is bekereshetett hamis kriptobefektetésekből 4 kelet-európai call center

Négy kelet-európai országban működtetett call center hamis kriptobefektetésekkel vágta át az áldozatait. A be nem jelentett eseteket is figyelembe véve az illegális tevékenységből származó nyereség több száz millió eurót jelenthet.

Bulgária, Ciprus, Németország és Szerbia bűnüldöző és igazságügyi hatóságai az Europol és az Eurojust támogatásával összefogtak az online befektetési csalásban részt vevő szervezett bűnözői csoportok ellen. Ez a számos különböző, call centereken keresztül működő bűnözői szereplőből álló bűnszövetkezet arra buzdította az áldozatokat, hogy nagy összegeket fektessenek be hamis kriptopénzrendszerekbe. Az Europol operatív munkacsoportot hozott létre a határokon átnyúló nyomozás támogatására.

A január 11-i akció eredménye:

  • 15 letartóztatott személy (14 Szerbiában, 1 Németországban)
  • 261 kihallgatott személy (42 Bulgáriában, 2 Cipruson, 3 Németországban és 214 Szerbiában)
  • 22 helyszínen végzett házkutatás (5 Bulgáriában, 2 Cipruson, 15 Szerbiában) köztük: Szerbiában 4 call center és 11 lakóhely; Cipruson 2 lakóhely; Bulgáriában 2 vállalat és 3 lakóhely
  • A lefoglalt eszközök között szerepel 3 hardvertárca, amelyeken körülbelül 1 millió USD értékű kriptovaluta és 50 000 euró készpénz volt, 3 jármű, elektronikus berendezések, dokumentumok, információk.

Legalább 2 millió eurós veszteség

A gyanúsítottak a közösségi hálózatokon közzétett hirdetések segítségével csalták az áldozatokat a bűnözők által titokban működtetett weboldalakra, amelyek látszólag kivételesnek tűnő befektetési lehetőségeket kínáltak kriptovalutákba. A főként németországi áldozatok először alacsony, három számjegyű összegeket fektettek be. A befektetők számára állítólagosan jövedelmező nyereséget eredményező hamis árfolyam-emelkedések ezután nagyobb összegek átutalására vették rá őket. Jelenleg a becslések szerint a német áldozatok anyagi kára több mint kétmillió euró, de más országokban, például Svájcban, Ausztráliában és Kanadában is vannak áldozatok. A vizsgálat szerint a be nem jelentett esetek száma valószínűleg jóval magasabb. Ez azt jelentené, hogy a legalább négy kelet-európai call centerrel rendelkező bűnözői csoportok által termelt illegális nyereség több százmillió euróra tehető.

Június óta tart a nyomozás

Az Europol 2022 júniusa óta támogatja ezt a nyomozást, Németország eredeti kérését követően. A nyomozás során az Europol elősegítette az információcserét, elemzési támogatást nyújtott és koordinálta az operatív tevékenységeket. Az akciónap során az Europol két szakértőt küldött Bulgáriába és Szerbiába, hogy valós időben összevessék az operatív információkat az Europol adatbázisával, és így nyomokat szolgáltassanak a helyszíni nyomozóknak. A szakértők technikai szakértelmet is nyújtottak, hogy lehetővé tegyék az információk kinyerését a mobil eszközökből és az informatikai infrastruktúrából.

A tavalyi közel 4 milliárd dolláros kriptoipari veszteség 95,6%-a hackelésekből származik

Miközben csalók csoportjai továbbra is kormányzati hatóságoknak és vállalkozásoknak adják ki magukat, a kriptoközösség proaktív megközelítést tart fenn a bűnözők gyengítésére figyelmeztető bejelentések, hackmegelőző javítások és a lakosság felvilágosítása révén.

Az Immunefi bug bounty és biztonsági szolgáltatási platform jelentése szerint a kriptoipar 2022-ben összesen 3,9 milliárd dollárt veszített. Ebből a veszteség 95,6%-a hackeléseknek tudható be, míg a fennmaradó 4,4%-ot a csalások, átverések és úgynevezett “rug pullok” tették ki. A jelentés alapján a BNB Chain és az Ethereum voltak a leginkább célba vett blokkláncok.

DeFi VS CeFi biztonság szempontjából

Egy olyan központosított tőzsdére betörni, mint a Binance vagy a Coinbase nagyon nehéz feladat, mivel rengeteg erőforrást fektettek a biztonságba. Tekintettel az alapvető infrastrukturális felépítésükre, egy központosított tőzsdéről való pénzkivonáshoz a hackereknek gyakran sokkal több akadályon kell átugraniuk, mint egy sebezhető DeFi protokollnál. Más szóval, a DeFi projektek sokkal inkább könnyű prédák a rosszindulatú hackerek számára. Emellett jóval több DeFi protokoll létezik, mint központi tőzsdék vagy CeFi projektek, ami egyúttal nagyobb támadási felületet is jelent. Ezt bizonyítják azok az adatok, melyek szerint 2022 harmadik negyedévi veszteségeinek 98.8%-a a DeFi világában történt.