Elképesztő az április óta piacra került kripto tokenek száma

Április óta több mint egymillió új kripto token jelent meg a piacon, ebből jelentős részt a Solana és Ethereum hálózatokon kiadott memecoinok tesznek ki.

Új tokenek a kriptopiacon

2024 áprilisa óta 372 642 új token indult az Ethereum hálózaton. Ezek közül 88%-ot a Coinbase támogatásával működő Base layer-2 blokkláncra bocsátottak ki. A Base hálózaton a tevékenység jelentős növekedését főként az alacsony tranzakciós díjakat kereső felhasználók által létrehozott új memecoinok váltották ki.

A Solana hálózaton még nagyobb mértékű volt a növekedés. Összesen 643,227 új token került piacra, melyek közül 466,914 a memecoinok kategóriájába tartozik. Ezeket a tokeneket főként a pump.fun nevű, Solana-alapú memecoin platformon indították el.

Piaci trendek és reakciók

A CoinMarketCap az elmúlt 30 napban 500 új tokent listázott, melyek többsége szintén memecoin. A CoinGecko memecoin kategóriában több mint 600 coin-t sorol fel. Ezeknek a piaci kapitalizációja összesen 52,7 milliárd dollár, amely szinte felér a Tether piaci értékével.

A közösség reakciói

Conor Grogan, a Coinbase igazgatója egy X bejegyzésben osztotta meg, hogy az újonnan létrehozott tokenek száma kétszerese az Ethereumon 2015 és 2023 között kibocsátott tokeneknek. Ez a kijelentés negatív fogadtatásra talált a kriptovaluta-közösség körében, ahol sokan úgy vélik, hogy a memecoinok aláássák a kriptovaluták integritását. A memecoinok gyakran társulnak csalásokhoz és a „rug pull” jelenséghez, amikor a fejlesztők hirtelen eltűnnek a projektből, miután mesterségesen felfújták annak értékét.

Biztonsági megfontolások és jövőbeli kilátások

Áprilisban a Cointelegraph által végzett nyomozás rávilágított arra, hogy az új Base platformon létrehozott memecoinok közül minden hatodikat csalásnak minősítették, valamint több mint 90%-uk biztonsági hiányosságokat mutatott. Ennek ellenére a memecoinok kiemelkedően nyereségesnek bizonyultak a kriptopiacon az év első negyedévében, ami kiemeli ezen új, ám ellentmondásos piaci szegmens jelentőségét és hatását.