Tokennel jutalmaz a China Mobile IoT víztisztító készüléke

A kínai telekomóriás China Mobile egy érdekes blokklánc alapú berendezéssel rukkolt elő.

A vállalat dolgok internetje (IoT) részlege kifejlesztett egy víztisztító (amire Kínában szinte minden háztartásban megtalálható) készüléket külön chippel és IoT modullal. Mint minden IoT készülék, ez is összegyűjti a felhasználó adatait és azt elküldi a gyártóknak és a beszállítóknak.

Xiao Yi, a China Mobile IoT részleg termékfelelős igazgatója szerint azonban az okos készülék  bizonyos dolgokban el fog térni a többitől: a készülék a felhasználói adatokért cserébe tokenekkel jutalmazza a usereket. És itt jön a képbe a blokklánc.

Attól függően mennyit és milyen intenzíven használják a háztartási eszközt a vásárlók, a fogyasztók úgynevezett PWMC tokenekben részesülnek amit később szűrőkre és más termékekre válthatnak be.

A legtöbb IoT termék nem rendelkezik jutalomrendszerrel, így nincs is mire ösztönözni a felhasználókat. Xiao szerint a megoldás inkább fekszik a hétköznapi emberek számára is, akik nem ülnek napi 10 órát a kriptotőzsdék előtt coinokkal kereskedve.

“Az a célunk, hogy olyan embereket vonzzunk be, akik még csak most ismerkednek a kriptopénzekkel és a blokklánc technológiával, akik már ugyan hallottak a technológiáról, de nem feltétlenül értik azt,” magyarázta Xiao a CoinDesknek:

“A mindennapi elfogadottság növelése érdekében valami nagyon professzionális dolgot kell hétköznapivá változtatnunk.”

Lesz min dolgoznia Xiao csapatának a víztisztítóval, mert messze van még a tucattermék státusztól. Pillanatnyilag ugyanis még csak egy kínai e-kereskedelmi óriás, a JD.com közösségi finanszírozási platformján keresztül vásárolható meg, ahol a szervezők mintegy 200 000 jüant szeretnének összegyűjteni. (A vásárlók csak a készüléket kapják kézhez, a tokeneket a használatárt kapják.)

Az értékesítést a Chain Infinity moderálja, mely a China Mobile IoT részlegének tagja. A blokklánc infrastruktúrát pedig a Jingtum és a MOAC helyi startupok fejlesztik.

A projektet 2017 végén indították és amellett, hogy a felhasználói részvételt kívánja növelni, Xiao szerint a fő indok a China Mobile támogatás mögött a blokkláncon rögzített adatok megmásíthatatlanságában keresendő.

A készülék IoT modullal és chippel is el lett látva és anélkül képes adatot továbbítani, hogy ahhoz wifi kapcsolatra lenne szüksége, mialatt külön csomópontként is futtatható, mellyel lehetővé válik az adatok rögzítése az elosztott hálózaton.

Xiao elmondása szerint az adatokat az SWTC publikus blokkláncon rögzítik, amit bizánci hibatűrő konszenzus algoritmus alapelvei alapján fejlesztett ki a China Mobile technológiai partner.

Nem az első próbálkozás Kínában

A víztisztító berendezést megelőzi egy hasonló China Mobile készülék, egy blokklánc-alapú tévé, amit még november 11-én dobott a piacra a Chain Infinity-n.

A működési alapelve megegyezik a víztisztítóéval, szintén az SWTC hálózatán rögzíti az felhasználói adatokat.

Miután telepítésre került a TV, a nézők egy felhőbányász okos szerződést aktiválnak a bitcoin hálózatán. A modelltől függően a szerződés hossza két – három év is lehet és cserébe a TV tulajdonosok garantált bitcoin részesedést is kapnak a bányász tevékenységből.

Xiao hozzátette:

“A fennálló jogszabályok értelmében nem számít illegális tevékenységnek a tokenek átváltása tokenre vagy materiális javakra mindaddig, míg fiat pénzre nem kerül átváltásra. A China Mobile árul SIM kártyákat, feltölthető kártyákat és más termékeket is. Vagy direkt használhatod a tokeneket, vagy részt vehetsz egy rugalmas, de egyben kompatibilis barterkereskedelemben.”

2017. szeptemberében a People’s Bank of China központi banki betiltotta az elsődleges tokenértékesítés (ICO) tevékenységet a fiat – kriptó kereskedelemmel egyetemben. Ennek ellenére a tőzsdén kívüli kereskedés és a kriptó – kriptó kereskedés továbbra is legális.

A China Mobile egyike a három állami tulajdonban lévő telekommunikációs vállalatnak, mely háztartási készülékek IoT kompatibilissé tételével kísérletezik. A 2006-ban alapított China Mobile IoT pedig egy 100%-ban a China Mobile tulajdonában lévő leányvállalat, mely e téren fejleszt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.