Kína beszünteti az ICO-kat – vége a kriptopénz alapú közösségi finanszírozásnak?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Kína beszünteti az ICO-kat, ez pedig a végét jelentheti a jelenleg egyik leghatékonyabb közösségi finanszírozási módszernek az országban. A kínai hatóságok úgy tűnik véget vetnének az elsődleges kriptopénz kibocsátásoknak a befektetők érdekeire hivatkozva.

Kína beszünteti az ICO-kat

Beszünteti az ICO-kat KínaAz egyik pénzügyi lap, a Caixin közölte le a hírt, miszerint a blokklánc alapú elsődleges kibocsátású tokeneket kemény szabályozás alá vetik. A hír hatására egy hétvégi ICO-kal kapcsolatos konferenciát már le is mondtak Pekingben. A bitcoin ára pedig nagyot esett hétfő reggel.

Az internetes pénzügyek felügyeletére szakosodott bizottság jelentése szerint a jövőben az új kriptopénz kibocsátásokat betiltanák, mert túl sok a csalás a szektorban. A kínai központi bank figyelemmel kísérte eddig is az ICO-kat. Most pedig arra a következtetésre jutottak, hogy túl sok esetben használják az elsődleges kriptopénz kibocsátásokat nem megengedett módon forrásgyűjtésre.

A cikkben az alábbi kijelentés is szerepel a kínai központi bank egyik forrásának szavait idézve:

“Az ICO projektek 90%-a megszegi az adomány gyűjtésekkel vagy pénzügyi forrásokkal kapcsolatos törvényt. A valós befektetésekkel kapcsolatos forrásgyűjtés kevesebb, mint 1%.”

A fenti kijelentés miatt a szabályozó hatóság arra döntére jutott, hogy sok ICO csak úgy tűnik, hogy legális tevékenységet folytat. Valójában azonban illegális pénzgyűjtés folyik a háttérben.

A többi kínai hivatalos szerv is kiáll a döntés mellett

A kínai központi bank mellett számos további hivatalos kínai szervezet együttesen kiadott egy nyilatkozatot hétfőn, melyben kihangsúlyozták, hogy az ICO-k illegális forrásgyűjtésnek számítanak az országban.

A nyilatkozat szerint pedig megtiltják minden szervezetnek és magánszemélynek, hogy forrást gyűjtsön ICO-kon kereszült. Ezen felül semelyik bank vagy pénzintézet nem támogathatja az ICO-kal kapcsolatos tevékenységeket. Ahol jelenleg is folyik az elsődleges kriptopénz kibocsátás, meg kell tenni a szükséges lépéseket, hogy a befektetőkhöz visszakerüljenek a befizetett összegek.

A piaci nem értékelte a hírt pozitívan

A hír hatására a bitcoin jelentős gyengüléssel reagált. Amúgy sem tudta még egyszer megközelíteni az 5000 dolláros szintet, és ez a hír csak olaj volt a tűzre. Emellett az ethereum ára is több, mint 10 százalékot gyengült, ugyanis a legtöbb kriptopénz kibocsátásra pont az ethereum platform ad lehetőséget.

A kriptopénz árfolyamok nagyot estek

Néhány kínai ICO platform már fel is függesztette a tevékenységét. Az ICOINFO oldal annyit írt csak ki például, hogy átmenetileg önkéntes alapon felfüggesztik az ICO-kal kapcsolatos tevékenységüket amíg nem kaptak további tájékoztatást a szabályozásról. A BTCC kínai kriptopénz kereskedési platform pedig felfüggesztette az ICOCOIN kereskedését. Bobby Lee a BTCC elnöke épp júliusban beszélt arról, hogy eljött az idő, hogy leszabályozták a piacot. Úgy tűnik kívánsága részben teljesült.

Egyre több pénzügyi felügyelőszerv kezdi el nem tetszését kinyilvánítani a növekvő számú új kriptopénzek miatt. A kínai központi bank sosem volt a kriptopénzek nagy barátja. Így nem csoda, hogy az elsődleges kriptopénz kibocsátások ellen is felemelte a hangját. Korábban a SEC, az amerikai értékpapírpiaci felügyelet adott ki figyelmeztetést a kriptopénz kibocsátások kapcsán, azonban az korán sem volt ennyire szigorú a szabályozást illetően.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.