Tömeges megfigyelés: az EU 1,2 milliárd eurós büntetést szabott ki

Edward Snowden, az NSA egykori elemzője volt az, aki 2013-ban felfedte a világ előtt az angol-amerikai hírszerző ügynökségek által végzett tömeges megfigyeléseket. Az ügy hatalmas visszhangot keltett, és Snowdennek egészen Oroszországig kellett menekülnie, ahol Putyin védelmét élvezte.

A botrányból azonban a webes cégek tisztán jöttek ki, amelyek bizalmas információkat adtak át az Egyesült Államoknak. Igazából mára már teljesen bevett szokássá vált, hogy minden lépésünket a Big Tech figyelő szemei ellenőrzik. Olyannyira, hogy a “ha nincs mit rejtegetned, nem kell aggódnod” mantrát harsogja mindenki. Az Európai Unió azonban nem nyugszik bele ebbe, és közvetlen támadást kísérel meg a Meta, Zuckerberg cége ellen, amely többek között a Facebookot is irányítja.

Az EU harca a személyes adatok védelmében

Az 1,2 milliárd eurós bírsággal – amely a legmagasabb bírság, amelyet az EU valaha is kiszabott egy cég ellen az ágazatban – az EU a vállalatot az adatvédelmi szabályok súlyos megsértésével vádolja. A Metának most öt hónapja van arra, hogy azonnal leállítsa személyes adataink tengerentúlra történő továbbítását.

Míg az Európai Unió sok amerikai eredetű előírásnak készségesen meghajol, addig az adatok kérdésében nagyon is harciasan lép fel az USA-val szemben. Elvégre kinek lehet rejtegetnivalója, mint a brüsszeli képviselőknek. Maga Angela Merkel közvetlenül a Snowden-ügy után azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy kémkedik utána. Most 10 év telt el, és az EU azóta is folytatja a harcot. Ezúttal egy rekordösszegű büntetéssel próbálja meg bebizonyítani, hogy az Unióval nem lehet packázni.

A Meta válasza

A Meta felháborodottan reagált: “Csalódottan vettük tudomásul, hogy minket sújtottak, mivel olyan legális rendszereket használunk, amelyeket több ezer más, Európában szolgáltatást nyújtó vállalat alkalmaz. Ez a döntés helytelen és indokolatlan” – mondta Nick Clegg, a Meta globális ügyekért felelős elnöke. Röviden, az indoklás a következő volt: mindenki ezt csinálja, miért engem piszkálnak?

A Meta burkoltan azzal is fenyegetőzött, hogy elhagyja Európát, ha az EU folytatja keresztes hadjáratát ellene, de sokan úgy vélik, hogy ezek csak üres szavak, hiszen az amerikai cégnek óriási üzlet Európában tevékenykedni.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek