Jöhet az EU-megfigyelés: belenézhetnek a hatóságok a privát üzenetekbe

 „Mivel Franciaország feladhatja korábbi vétójogát, így előfordulhat, hogy az EU-országok kormányai végül mégis jóváhagyják a rendkívül ellentmondásos, a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló, válogatás nélküli megfigyelést (az úgynevezett Chat Control-t)” – jelenti Patrick Breyer a Kalózpárttól.

A javaslat szerint a kommunikációs alkalmazások felhasználóinak bele kellene egyezniük – akár feltételekkel, akár felugró üzenetekkel –, hogy az általuk küldött képeket és videókat automatikusan átvizsgálják, és ha szükségesnek ítélik meg, jelenteni fogják az EU-nak és a rendőrségnek.

Ennek érdekében a korábban biztonságos, végponttól végpontig titkosított üzenetküldő szolgáltatásokba megfigyelési hátsó kapukat építenének be. Az átvilágító algoritmusok „mesterséges intelligenciát” használnának az ismert szexuálisan zaklatott gyermekekkel kapcsolatos anyagok, valamint a gyanúsnak ítélt új képek és videók azonosítására.

Ha egy felhasználó nem járul hozzá a privát fotóinak és videóinak vizsgálatához, akkor elveszíti a képek és videók megosztásának lehetőségét, de a szöveges üzenetek küldésére szolgáló alkalmazást továbbra is használhatja.

A szöveges üzenetek és a hangüzenetek átvizsgálása kikerült a jogszabálytervezetből. A biztonsági hatóságok és a hadsereg alkalmazottait érintő kommunikáció szintén mentesülne a chat-ellenőrzésról szóló szabályzat ezen változatában.

„A legutóbbi, május 24-i megbeszélés során a Tanács Jogi Szolgálata világossá tette, hogy az ártatlanul gyanúsítható emberek magánbeszélgetéseinek átvilágítása továbbra is tervben van – leszögezték, hogy ez továbbra is sérti az alapvető jogokat. Ennek ellenére a legtöbb uniós tagállam eltökélt a folytatás mellett: június 4-én tervezik folytatni az ezzel kapcsolatos megbeszéléseket” – írja blogjában Breyer.

Az európai tömeges megfigyelés újbóli erőltetése

A Mullvad nemrégiben részletes blogbejegyzést tett közzé, amely rávilágít arra, hogy az Európai Bizottság hogyan próbálta bevezetni az összes uniós polgár teljes ellenőrzését a Chat Control segítségével.

„Az Európai Bizottság a »Gondolj a gyerekekre« szlogen alatt megpróbálta bevezetni az összes uniós polgár teljes körű megfigyelését. Amikor a botrány kirobbant, kiderült, hogy a Chat Control néven ismert törvényjavaslatban amerikai technológiai cégek és biztonsági szolgálatok is részt vettek – és hogy az egészet teljesen más érdekek irányították. Most jön a következő kísérlet. Új faltörő kosokkal álltak elő: a »Going Dark« kezdeményezéssel. De a cél ugyanaz: minden európai mobiltelefonra és számítógépre állami kémprogramot telepíteni” – állt a bejegyzésben.

Az európaiak tömeges megfigyelésének újbóli előmozdítása érdekében az Europol nemrégiben közös nyilatkozatot tett közzé az európai rendőrfőnökökkel. Felszólították az iparágat és a kormányokat, hogy lépjenek fel a végponttól végpontig terjedő titkosítás bevezetése ellen, azzal érvelve, hogy ez a technológia akadályozza a bűnüldöző szerveket abban, hogy bizonyítékokat szerezzenek és használjanak fel a bűnözők ellen.

„Otthonainkban már több veszély leselkedik ránk, mint az utcákon, mivel a bűnözés egyre inkább az internetre helyeződik át. Ahhoz, hogy társadalmunk és az emberek biztonságban legyenek, ezt a digitális környezetet biztosítani kell. A technológiai vállalatoknak társadalmi felelősségük van egy olyan biztonságosabb környezetet kialakításában, ahol a bűnüldöző szervek és az igazságszolgáltatás végezheti munkáját. Ha a rendőrség elveszíti a bizonyítékok gyűjtésének lehetőségét, társadalmunk nem lesz képes megvédeni az embereket attól, hogy bűncselekmények áldozatává váljanak” – jelentette ki Catherine De Bolle, az Europol ügyvezető igazgatója.