A törökök a legnagyobb hodlerek Európában

Meltem Demirors, a CoinShares vezérigazgatója és a Blockchain Council tagja két nappal ezelőtti Twitter bejegyzése szerint a törökök harácsolták össze a legnagyobb kriptovaluta vagyont az összes többi európai nemzetet megelőzve.

Meltem a kriptoközösség egyik prominens tagja, kriptovaluta befektető, tanácsadó és szószóló. A török nyelvű bejegyzést magyarra a Google segítségével így fordíthatjuk:

Az ING_news szerint az európai országok közül a törökök birtokolnak a legnagyobb arányban kriptovalutát. Büszke vagyok török származású befektetőként a török startupok sikerére.

Az ING által lefolytatott felmérés szerint van is mire: Európában (már ha Törökország európai ország) a törökök 18%-a rendelkezik kriptovalutával, ami 9%-kal magasabb arány mint az európai átlag.

A táblázatból leolvasható, azok az országok állnak az élen a kriptovaluták felhalmozásában, ahol vagy gyenge lábakon áll a pénzügypolitika, vagy volatilis a helyi fizetőeszköz. A Törökországra ráillik a mind a kettő ugyanis a múlt év során a török líra óriásit zuhant mind a dollárral, mind az euróval szemben sokak megtakarításait küldve a padlóra. Annak ellenére, hogy a bitcoin sincs túl egy kirobbanó múlt évi teljesítményen, Törökországban csúcsra jártak a helyi kriptotőzsdék a bitcoin váltásban.

A helyzet annyira nem vészes, mint Venezuelában, mivel a líra a múlt év során a líra ‘csak’ 20%-ot vesztett értékéből, de mivel Erdogan kézi irányításra kapcsolta a török gazdaságot, még pár ballépés a részéről és könnyen mehet feljebb is az értékvesztés.

A megroppant gazdasággal és a gyengülő lírával párosulva nem meglepő, hogy a törökök a kriptoforradalom élére állnak. A Bitcoin.org anonim társtulajdonosa (Cobra) a múlt év augusztusában például arról twítelt, hogy mekkorát növekedett a Törökországból érkező látogatószám:

ÓRIÁSIT, 42%-ot nőtt a Bitcoin.org. Így veszi át a hatalmat a Bitcoin a világ fölött, nem ETF-ekkel és “HODLival”, hanem hogy kiüti a fiatpénzeket mialatt azok szétesnek!

Törökország lehet az új front a kriptovaluta elfogadottságban?

A silány állapotban lévő gazdaság és a gyenge líra mellett Emin Gün Sirer informatika professzor szerint a demográfiai nüanszok egyaránt kedveznek a kriptovaluták elterjedésének.

A törökök a legnagyobb hodlerek Európában
A török líra elmúlt öt éve (USDTRY) | TradingView

Törökország népességének medián életkora 30 év (Magyarországon a medián 40 év fölött) akik jóval nyitottabbakra mint az öregedő európai országok. Az sem elhanyagolható, hogy a magas kockázatú, de egyben magas hozamokat ígérő pénzügyi megoldások különösen kedveltek a törökök körében. Az appetit a kockázatosabb befektetési termékekre ugyan felhajtja a keresletet, de egyben kontra produktív is lehet hosszabb távon, mivel (ahogy itthon is) a spekulációs célú befektetők amilyen gyorsan szállnak be egy befektetési eszközbe, olyan gyorsan dobják is.

A kriptovaluták nem tiltottak Törökországban, de nem is támogatott állami szinten. Erdogan már többször felszólalt annak érdekében, hogy a lakosság a dollármegtakarításait lírára váltsa és az ország vallási hatósága, a Diyanet, kiadott egy intést miszerint a muzulmán lakosság ne kereskedjen kriptovalutákkal. Nehéz lesz betartatni egy olyan országban, ahol a tengerpart gazdag és fejlett nagyvárosainak lakossága inkább vall nyugati liberális nézeteket, mint az ország középső és keleti részén élő vallásosabb Erdogan hátország.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük