A törökök a legnagyobb hodlerek Európában

  • 27
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Meltem Demirors, a CoinShares vezérigazgatója és a Blockchain Council tagja két nappal ezelőtti Twitter bejegyzése szerint a törökök harácsolták össze a legnagyobb kriptovaluta vagyont az összes többi európai nemzetet megelőzve.

Meltem a kriptoközösség egyik prominens tagja, kriptovaluta befektető, tanácsadó és szószóló. A török nyelvű bejegyzést magyarra a Google segítségével így fordíthatjuk:

Az ING_news szerint az európai országok közül a törökök birtokolnak a legnagyobb arányban kriptovalutát. Büszke vagyok török származású befektetőként a török startupok sikerére.

Az ING által lefolytatott felmérés szerint van is mire: Európában (már ha Törökország európai ország) a törökök 18%-a rendelkezik kriptovalutával, ami 9%-kal magasabb arány mint az európai átlag.

A táblázatból leolvasható, azok az országok állnak az élen a kriptovaluták felhalmozásában, ahol vagy gyenge lábakon áll a pénzügypolitika, vagy volatilis a helyi fizetőeszköz. A Törökországra ráillik a mind a kettő ugyanis a múlt év során a török líra óriásit zuhant mind a dollárral, mind az euróval szemben sokak megtakarításait küldve a padlóra. Annak ellenére, hogy a bitcoin sincs túl egy kirobbanó múlt évi teljesítményen, Törökországban csúcsra jártak a helyi kriptotőzsdék a bitcoin váltásban.

A helyzet annyira nem vészes, mint Venezuelában, mivel a líra a múlt év során a líra ‘csak’ 20%-ot vesztett értékéből, de mivel Erdogan kézi irányításra kapcsolta a török gazdaságot, még pár ballépés a részéről és könnyen mehet feljebb is az értékvesztés.

A megroppant gazdasággal és a gyengülő lírával párosulva nem meglepő, hogy a törökök a kriptoforradalom élére állnak. A Bitcoin.org anonim társtulajdonosa (Cobra) a múlt év augusztusában például arról twítelt, hogy mekkorát növekedett a Törökországból érkező látogatószám:

ÓRIÁSIT, 42%-ot nőtt a Bitcoin.org. Így veszi át a hatalmat a Bitcoin a világ fölött, nem ETF-ekkel és “HODLival”, hanem hogy kiüti a fiatpénzeket mialatt azok szétesnek!

Törökország lehet az új front a kriptovaluta elfogadottságban?

A silány állapotban lévő gazdaság és a gyenge líra mellett Emin Gün Sirer informatika professzor szerint a demográfiai nüanszok egyaránt kedveznek a kriptovaluták elterjedésének.

A törökök a legnagyobb hodlerek Európában
A török líra elmúlt öt éve (USDTRY) | TradingView

Törökország népességének medián életkora 30 év (Magyarországon a medián 40 év fölött) akik jóval nyitottabbakra mint az öregedő európai országok. Az sem elhanyagolható, hogy a magas kockázatú, de egyben magas hozamokat ígérő pénzügyi megoldások különösen kedveltek a törökök körében. Az appetit a kockázatosabb befektetési termékekre ugyan felhajtja a keresletet, de egyben kontra produktív is lehet hosszabb távon, mivel (ahogy itthon is) a spekulációs célú befektetők amilyen gyorsan szállnak be egy befektetési eszközbe, olyan gyorsan dobják is.

A kriptovaluták nem tiltottak Törökországban, de nem is támogatott állami szinten. Erdogan már többször felszólalt annak érdekében, hogy a lakosság a dollármegtakarításait lírára váltsa és az ország vallási hatósága, a Diyanet, kiadott egy intést miszerint a muzulmán lakosság ne kereskedjen kriptovalutákkal. Nehéz lesz betartatni egy olyan országban, ahol a tengerpart gazdag és fejlett nagyvárosainak lakossága inkább vall nyugati liberális nézeteket, mint az ország középső és keleti részén élő vallásosabb Erdogan hátország.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.